Velykinė boba tradicinis, saldus, mielinis Velykų pyragas. Tai ne tik ne tik velykinis desertas, bet ir velykinio stalo puošmena. Gerai iškepusi boba pasižymi purumu ir lengvumu.
30 g mielių ištrinti su valgomuoju šaukštu cukraus. Pieną pašildyti iki kūno temperatūros. Pora valgomųjų šaukštų pieno įpilti į mieles. Leisti 10 min. joms pakilti. Dideliame inde, kur bus minkoma tešlą, įsijoti 500 g miltų, padaryti duobutę, į ją supilti likusį pieną, 50 g išlydyto sviesto, 50 g cukraus, arbatinį šaukštelį vanilinio cukraus, įmušti 1 kiaušinį ir supilti pakilusias mieles. Tešlą minkyti rankomis arba virtuviniu kombainu. Tešla turi būti gerai išminkyta, indo sienelės turi būti švarios. Išminkyta tešla patepama riebalais ir paliekam pakilti apie 45 min.
Pakilusią tešlą dėti ant miltais pabarstyto darbastalio ir įminkyti 80-100 g įvairų cukatų.
Įkaitinti orkaitę iki 200 C, bobą kepti orkaitės apatiniame trečdalyje.
Bobos kepamos aukštesnėse apvaliose ar su viduryje esančiu žiedu formose. Kuo aukštesnė boba tuo ji gražesnė. Šios tešlos kiekio bobą kepti iki 22 cm skersmens skardoje. Jei virtuvėje nėra formos aukštesniais kraštais, nieko baisaus, iš kepimo popieriaus suformuoti aukštesnius kraštus, kepimo popierių prie formos priklijuoti su šiek tiek sviesto patepant formos kraštus.
Kepimo formą ar kepimo popierių šiek tiek patepti sviestu ir pabarstyti miltais. Sudėti išminkytą tešlą su cukatomis. Tešlai leisti dar kartą pakilti. Prieš kepant bobą, jos viršų patepti kiaušinio plakiniu. Kepti 45-50 min, ar iškepusi patikrinti pagaliuku, iškepus bobai tešla prie pagaliuko neprilimpa.
Iškepusi boba atvėsinama. Apverčiama ant padėklo ir dekoruojama glajumi, puošiama keliais cukatų gabaliukais. Glajus ruošiamas iš 3-4 arbatinių šaukštelių citrinos sulčių ir 4-5 valgomųjų šaukštų cukraus pudros. Cukraus pudrą supilti į indelį ir pilti po vieną arbatinį šaukštelį citrinos sulčių, kad konsistenciją būtų ne per tiršta ar skysta. Ji turi būti dribti nuo šaukšto.
Skanaus!
Gintarė Ulman