NAUJIENOS

Žemaitiška ,,šilkinė“ košė


Miestas:
Vaikystėje mamos mama, mes ją vadinome baba, išvirdavo šilkinę košę. Tai labai paprasta, pigi, bet skani košė. Ir aš (jau po daugelio metų) kartais išverdu savo šeimynai žemaitiškos ,,šilkinės“.

O tereikia 300 g. miežinių smulkių kruopų ir 3 bulvių. Nuplovusi kruopas suberiu į 2,5 l vandens ir verdu 30 min., kol gerokai suminkštėja. Truputį pasūdau, įlieju 2 v. š. aliejaus, įberiu 0,5 a. š. natūralios ,,Vegetos“.
Nuskutusi sutarkuoju smulkia trintuve bulves ir sudedu į kruopas. Pamaišydama, kad neprisviltų, dar verdu 8 – 10 min., iki išverda tarkis ir košė pasidaro ,,šilkinė“. Uždengiu ir palieku dar pašusti.

Iš parūkytų ar sūdytų lašinukų ir svogūno paruošiu spirgučių. Pasigardina kiek kas nori. Galima skaninti ir sviestu.
Paprasta, sveika, maistinga – iš senolių išmokta ,,šilkinė“ košė. Kaip sakydavo senelė – ,,Košę valgysi, būsi sveikas ir badu nemirsi“... Skanaus!

Pateikė ir nupaveikslavo : Vitalija Jakubauskienė
 

Reklama