Ypatingai skanios kopūstų su paprikomis salotos
  NAUJIENOS

Ypatingai skanios kopūstų su paprikomis salotos


Miestas:
Ko gero, nerasime labiau išgirtos daržovės už kopūstą.  Kopūstą galima vadinti daržo karaliumi. Tai labai vertinga daržovė. Joje gausu vitaminų A, B1, B6, P, K, U bei cholino, jodo, magnio ir kitokių elementų, įvairių fermentų   naudingų mūsų organizmui. Ši nuostabi daržovė atkeliavo iš Senovės Romos. Romėnai tikėjo, kad žmonės, nuolat valgantys kopūstus, tampa stiprūs, drąsūs, sveiki. Į Lietuvą ją atnešė kryžiuočiai ir čia ji greitai ,,prigijo“. Kopūstai turi labai daug gydomosios galios, seniai vartojami liaudies medicinoje.

200 g kopūstų sulčių yra visų vitaminų, kurių reikia žmogaus organizmui. Naikina mikrobus, slopina uždegimus. Kopūstų sultys laikomos puikia priemone, gydant žaizdeles, opeles, pūlinius, vitaminas U naudingas, gydant kepenų, blužnies, ir virškinamo trakto ligos, ypač skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę. Žinoma, kad kopūstuose esantis askorbigenas virsta į vitaminą C, rauginant ar saikingai termiškai apdorojant. Rauginti kopūstai yra nepamainomas antioksidantas.

Būtų galima tęsti pagyrimą kopūstui, bet maga pasidalyti išbandytais receptais. Vakar gaminau traškias kopūstų su paprikomis salotas (be kaitinimo). 1 kg kopūstą 2 paprikas (raudoną ir geltoną) supjausčiau plonais šiaudeliais, susmulkinau 6 skileles česnako, sutarkavau 4 vidutinio dydžio morkas ir viską sumaišiau dideliame emaliuotame dubenyje.

Gaminu marinatą: 0,7 stiklinės vandens, 1,5 v. š. rupios druskos, 0,5 stiklinės cukraus paverdu iki ištirpsta; įdedu 3 lauro lapelius, kelis kvepiančių pipirų žirnelius, 6 skilteles česnako. Baigiant virti, išgrėbiu lauro lapelius (kad neapkarstų), įpilu 0,7 stiklinės obuolių acto. Ataušusį marinatą supilu ant paruoštų daržovių, rankomis permaišau ir palieku uždengusi 2    3 val. Atsiradus sulčių, talpiai, vis paspausdama, kad nebūtų tarpelių, sudedu mišrainę į 0,5 litro indelius ir užsuku. Išnešu į vėsų rūsį. Galima laikyti šaldytuve.

Šios salotos kuo ilgiau pastovi, tuo tampa skanesnės! Puikiausias garnyras prie visų mėsiškų patiekalų. Ruduo       pats tinkamiausias metas gaminti salotas iš šviežių kopūstų!

Išbandė, nufotografavo: Vitalija Jakubauskienė

 

Reklama