NAUJIENOS

Virtuvės užrašai

Kategorija:

Miestas:
Nemalonus kvapas
  • Nepageidaujamą svogūno kvapą  nuo pjaustymo lentelės, lėkštės ar peilio galima panaikinti patrynus citrinos skiltele.
  • Žuvies ir svogūno kvapą galima lengvai panaikinti į karštą keptuvę įbėrus išgertos arbatos arbatžolių ar ištrynus citrina.
  • Citrinos žievelė įdėta į keptuvę sumažins kepimo metu išsiskirianti kvapą.
 
Švara
  • Jei troškinant prisvilo puodas, reikia pripilti vandens su druska, palaikyti per naktį, o kitą dieną puodą su vandeniu ir druska užvirti, bus kaip naujas.
  • Vaisių, uogų ar daržovių sultimis aplieta staltiesė ar kita medžiaga švariai išsiplaus, jei tuoj pat po užpylimo bus užberta ant dėmės druskos.
  • Kavos tirščiai naudingi virtuvėje, plaunant su jais rankas jie panaikins nemalonų žuvies kvapą  nuo rankų. Buteliai, stiklainiai ar kiti indai lengvai išsiplaus nuo aliejaus, jei jie bus praskalauti šiltu vandeniu su kavos tirščiais ir palikti su šiuo skysčiu pastovėti porai valandų.
  • Indai ir stiklinės blizgės, jei bus perskalaujami karštu vandeniu, įpylus į jį citrinos sulčių.
  • Smėlėtas daržoves ar vaisius panardinus į pasūdytą vandenį smėlis nugrims.
 
 Bulves
  • Šviežias bulves bus lengviau skusti prieš tai jas  15–20 min palaikius  šaltame vandenyje.
  • Sutarkuotos bulvės blynams ar kugeliui mažiau tamsės, jei į jas bus įpilta karšto pieno ar įlašinus citrinos sulčių ar įbėrus smulkiai supjaustymo svogūno.
  • Verdant bulves kartu reikia virti ir svogūną ar kelias skilteles česnako, taip bulvių skonis bus geresnis ir  sodresnis.
  • Valant bulves, rankas suvilgyti šlakeliu acto, taip jos nepatamsės.
Daržovės ir prieskoniai
  • Pomidorus bus lengviau nulupti, jei jie bus panardinti 1–2 min į karštą vandenį , o po to į šaltą.
  • Apvytusius krapus, petražoles ar salierus, atgaivinti galima pamerkus į actu parūgštintą vandenį.
  • Kad virtuvėje laikoma druska nesudrėktų, į indą, kuriame ji laikoma, reikia įdėti kelis grūdelius ryžių.
Kiaušiniai
  • Kiaušinių baltymai lengvai išsiplaks, jei prieš plakant į juos bus įbertas žiupsnelis druskos.
  • Ar kiaušinis pasenęs, galima nustatyti jį pamerkus į pasūdytą vandenį, švieži nusileis į indo dugną, pasenę – išplauks, vidutinio šviežumo – plūduriuos.
  • Verdant kietai kiaušinį, kad tarp baltymo ir trynio neatsirastų tamsus ruoželis, reikia virti 5 min., po to nuimti nuo kaitros ir palaikyti keletą minučių vandenyje, kuriame virė. 
  • Kad kiaušinis lengvai nusiluptų, ką tik išvirtą reikia panardinti į šaltą vandenį.

Parengė Gintarė Ulman

Auksinis ruduo – vaiko akimis

Auksinis ruduo – vaiko akimis

Daugeliui Ramutė Skučaitė (g. 1931 m.) – vaikų ir vaikystės poetė, vaikų literatūros klasikė. Ji – tradicinės poezijos atstovė. Eiliavimo, rimavimo meistrė. Žodžio skaidrumas – šios poetės siekiamybė. Jos poezija –...

Pasaulis užsimerkus

Pasaulis užsimerkus

Lentvario miesto bibliotekos duris puošia išskirtinis ženklas – spalvota dėlionė „Biblioteka visiems“. Skirtingos elementų spalvos ir jų susijungimas rodo gebėjimą priimti vieniems kitus, nepaisant mūsų skirtumų ir...

Pasaka apie NE

Pasaka apie NE

Ar kada susimąstei apie mus supančius žodžius? Kiek jų daug ir kokie visi skirtingi. Vieni žodžiai yra linksmi, kiti – liūdni. Vieni skanūs, kiti – nelabai. O ar kada pagalvojai, kaip sunku žodžiui NE? Su juo nelengva susidraugauti,...


Reklama