Daiva Beliokaitė: ne valstybė gelbsti kalbą, o kalba gelbsti valstybę
2022 m. Gegužės mėn. 25 d.
Vaida Ambrasaitė: tikiu, kad lietuvių kalba yra ateities kalba
2022 m. Gegužės mėn. 22 d.
Lietuviai ir sovietmečiu buvo kavos gėrimo žinovais. Lietuva pagal statistiką tarybiniais metais išgerdavo kavos daugiau negu Maskva ir Leningradas kartu paėmus.
Lietuviai, lankydamiesi “plačiojoje šalyje”, išskyrus Baltijos respublikas, retai kur užtikdavo tikros kavos. Rusijoje, būdavo verdamas “obščepitinis” cikorinis su pienu ir jau pasaldintas gėrimas, išdidžiai vadinamas „кофе“ (kava rusų kalboje yra vyriškos giminės? – A.S.).Kava užkariauja pasaulį
Kaffee Getränke
Tarpukario Lietuvoje kavos
Klaipėdiečiai jau šiandien geria gerą kavą
Senojoje „Frydricho pasažo“ kavinėje, pagal mano paruoštus receptus buvo galima paragauti autentiškų senovinių lietuviškų kavų, itališkų ir prancūziškų, paskanauti to, ką geria švedai ir šveicarai, rytų tautos. Visos jos skirtingai gaminamos, dar įvairiau patiekiamos ir viskas atliekama atvirai, kad pastabesnis lankytojas pats išmoktų šias kavas pasigaminti. Lankytojai galėjo gardžiuotis garsiąja Paryžiaus Briulė kava, kurią gerdavo ir Balzakas, ir Gercenas, ir Bismarkas, ir Miltinis, pirmą kartą Lietuvoje atgaminta autentiška airiška kava, kurią geria Anglijos karalienė, kitomis kavomis, kuriomis didžiuojasi Bernas, Milanas, Paryžius, Stokholmas, Viena.
Šiandien ši pirmoji kavinė išsikėlė į Mažvydo alėją, o naujajame „Frydricho pasaže“ per du aukštus veikia pagal mano mokymus įrengta kavinė su kepyklėle...
Sluoksniuota kava su braškėmis ir plakta grietinėle
Šalta kava su ledais
Kokia turėtų būti kava su pienu
Kava yra vienas populiariausių gėrimų, turinčių nuostabų kvapą, subtilų skonį ir stipriai tonizuojantį poveikį. Gėrime esantis kofeinas kelia tonusą, suteikia žvalumo ir džiugina širdį. Strateginiu požiūriu tai viena iš svarbiausių žaliavų pasaulinėje rinkoje, nusileidžianti tiktai naftai. Per šimtus metų kava įgijo daugybę gerbėjų, o šiandien ji nuolat lydi bendraujančiuosius verslo susirinkimuose, vakarėliuose, restoranuose, baruose ir kitose susitikimo vietose.
Pakalbėkime apie „lengvesnę“, mažiau tonizuojančią kavą – kavą su pienu, kurią dažnai renkamės norėdami pakeisti stiprią juodą kavą, padedančią išblaškyti sunkų rytą ar palaikyti jėgas dirbant vakare. Norint paruošti gerą kavą su pienu, reikia įgudimo ir žinių, be to, šis gėrimas turi ilgą bei įdomią istoriją, todėl vertas didelio dėmesio ir pagarbos.
Turbūt nesiginčydami sutiksite, kad tarp pačių populiariausių kavų su pienu karaliauja kapučinas ir pieniška kava (caffe latte), į pasaulį atkeliavusios iš Italijos. Kapučiną gaminti pradėjo vienuoliai kapucinai, gyvenę vienuolyne netoli Romos. Vienuoliai kavą gerdavo tik su pienu, kol pastebėjo, kad pilant pieno į kavą susidaro puikaus skonio puta. Sakoma, kad net vienuolių abitas – tamsi sutana su šviesiu kapišonu – priminė kapučino spalvas. Laikui bėgant, jiems pavyko suplakti pieną taip, kad jis sudarytų standžią putą, o gandai apie nepakartojamo skonio kavą netruko paplisti...
Šiandien namuose gerą kavą sunku pasigaminti, todėl pasimėgauti šiuo karališkos giminės gėrimu dažniausiai patraukiame į pamėgtą kavinukę ar jaukų restoranėlį. Tačiau kiekvienąkart barmenas paruošia vis kitaip atrodančią, skirtingai pagamintą ir ne vienodo skonio kavą su pienu. Dažnai, kol kapučinas patiekiamas, barmeno šaukštu sukrautas putų „kalnas“ jau būna subliuškęs, gėrimas praradęs puikią išvaizdą, o skonis... Nejau taip ir neišmokome šiuos gėrimus gaminti taisyklingai?
Kalbant apie kavos gėrimų gamybą restorane ar kavinėje, svarbu paminėti nuolat barmeno prižiūrimą kavos aparatą, švarius ir blizgančius kavos puodelius ir šaltai kavai skirtus stiklinius indus. Kapučinas gaminamas iš 30 ml stipraus nepriekaištingai paruošto espreso ir 120 ml kreminės pieno putos. Kreminė pieno puta – tai gerai išplakta vientisa pieno masė, o ne puta, subliūkštanti po kelių sekundžių. Kapučino temperatūra turi būti apie 70 ºC. Dažnai pastebime, kad kapučinas apibarstomas cinamonu. Pamatę tokį „pokštą“, italai tik susiima už galvų... Tikrasis šios rūšies gėrimas apibarstomas karčiąja kakava, kurios tamsi spalva puikiai dera prie baltos kreminės pieno putos. Vasarą gaminamas šaltas kapučinas (cappuccino freddo) patiekiamas specialiose stiklinėse.
Mūsų barmenų dažnai maišoma pieniška kava ir kava su pienu (cafe au lait). Neretai manoma, kad tai tas pats gėrimas, tik pavadinimai skirtingai verčiami iš prancūzų ir italų kalbų. Ruošiant pienišką kavą, espresso kiekis (60 ml) turi būti dvigubai mažesnis nei pilamo pieno (120 ml), negalima užmiršti ir kreminės pieno putos (40 ml). Šios rūšies kavos gėrimo temperatūra taip pat turi būti apie 70 ºC. Gaminama ir šalta pieniška kava (latte freddo) – ją sudaro 30 proc. šaltos kavos ir 70 proc. šalto pieno.
Pas mus jau pamėgta pieniška kava su piešinėliais (latte art): ant kavos paviršiaus įvairia technika barmenas „piešia“ džiuginančius ir kliento akį traukiančius ornamentus. Susiduriama su tuo pačiu sunkumu: darbas tampa veltui švaistomu laiku, jei darbuotojas kreminę kavos putą paruošia neprofesionaliai.
Tačiau Lietuvoje esama tik nedaug barmenų (baristų), nusimanančių apie kavą, jos gėrimus bei gaminimo technologiją. Sakoma, kad, norint padaryti skanią ir nepriekaištingą kavą, reikia mėgti ne tik patį produktą, bet ir gerbti visus naudojamus įrankius. Kava, pavadinta „intelektualiu gėrimu“, gali skirtis skonio atspalviais, rūgštingumu, kvapumu, ekstrakcija, patiekimo būdais, todėl geras barmenas (barista) turi puikiai išmanyti šio gėrimo paruošimo technologiją ir atsakingai žvelgti šį karališką produktą. Lieka tikėtis, kad ateityje padėtis Lietuvoje pasikeis, ir žmonės, užsukę į restoraną ar kavinę ir užsisakę kapučino ar pieniškos kavos, gaus geros kokybės gėrimų, liks patenkinti ir norės grįžti pasimėgauti dar kartą.
Pasak arabų kava privalo būti „juoda kaip naktis, saldi, kaip bučinys ir stipri, kaip prakeiksmas“...
Mūsų dienų kavos gėrimo ceremonijų neišmanymas
Dar visai nesenai per visą tarybų sąjungą Lietuva garsėjo mokėjimu gerti kavą, sugebėjimu gaminti ir patiekti kavą, netgi garsioji „Neringos“ kavinės kava „Rūta“ buvo įtraukta į Kremliaus vaišių sąrašą.
Gaila, kad Vilniaus kavinių perlas „Neringa“ bukapročių savininkų dabar yra paversta menkaverčiu „restoranu“ su itališkos prastuomenės valgiais. Negi visi Lietuvos virėjai jau emigravo, kad Italijoje nepritapę tinginiai ėmėsi perdarinėti Lietuvos valgiaraščius? Na, čia daug kas priklauso ir nuo „Neringos“ savininkų, - jei jiems įdomiau kuo prasčiau, kuo labiau netikę, chemizuoti valgiai, tai gal taip ir reikia...
Kažkodėl tas „kuo blogiau ir prasčiau“ ganėtinai greitai paplito ir kavos gėrime.
Maisto prekių parduotuvės užverstos niekam tikusia malta kava. O Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje duris atvėrė amerikoniško tipo „kavinės“ su plastmasiniais puodukais, kuriuos kaimo fasono jaunimas, manydami, kad tai yra naujausias mados iššūkis, manydami, kad tie plastmasiniai puodukai juos iš kaimo gagrių iškart padarys „kietais“ miestiečiais, demonstratyviai gurkšnoja gatvėse.
Kavos gerti amerikonai nemokėjo ir niekuomet jau nebeišmoks, mokytis, kaip gerti kavą reikia važiuoti į Vieną, Paryžių, Milaną, galų gale mokytis galima ir iš savo protėvių, kurie buvo tikri kavos gėrimo specialistai ir žinovai.
Vincentas Sakas
Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas
Gegužę lietuviai turėjo neeilinę galimybę išgirsti, ką apie šiuolaikinę madą turi pasakyti garsaus „Polimodos“ mados instituto dėstytojas, ekonomistas Niccolò Sbaraglia. Kazimiero Simonavičiaus (KSU) ir Vytauto...
Sakoma, kad geriausia senėjimą stabdanti priemonė – kremas, saugantis nuo kenksmingų saulės spindulių. Tam dėmesio specialistai rekomenduoja skirti ištisus metus ir ne tik paplūdimyje, bet ir mieste ar keliaujant į...
Vestuvės, gimtadieniai ar kitos svarbios šventės – laikas, kai norisi atrodyti nepriekaištingai, todėl artėjant svarbiai dienai, vilioja visos priemonės, kurios atrodo galėtų padėti atkurti ir pabrėžti grožį. Vis dėlto...
Automobilių pasaulis – ne tik labai greitas ir privers jus skrieti dideliu greičiu, bet ir labai įdomus, netikėtas ir spalvingas. Netikite? Belieka tik susipažinti su šiais faktais. Kas jau kas, tačiau automobilis tikrai yra...
Panevėžio sporto centro krepšinio treneriai Tadas Mykolaitis ir Žydrūnas Valuckis svečiavosi lopšelyje-darželyje „Vaikystė“. Susitikimo metu treneriai mažuosius panevėžiečius supažindino su krepšinio sporto...
Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, stipriai keičiasi mūsų šalies mokyklose bei universitetuose besimokančio jaunimo pokalbių temos ir net vertybės: šiandien jie vis garsiau kalba apie saugumą, meilę, pagalbą vienas kitam, aukojimą bei...
Antradienį vartus oficialiai atvėrė Vilniaus Tuskulėnų gimnazijos sporto aikštynas. Vilniaus miesto savivaldybės iniciatyva pertvarkytas stadionas priims per 1000 gimnazijos mokinių ir Žirmūnų bendruomenės narius. 2350 kv. m ploto...
Dauguma personalo atrankos specialistų teigia, jog integruotos komunikacijos profesionalų poreikis yra didesnis nei šiuo metu darbo rinkoje vyraujanti pasiūla. Kas parodo, jog sparčiai vystantis skaitmeninėms technologijoms ir pakitus...
Tris pirmuosius vasaros trečiadienius – birželio 1, 8 ir 15 dieną 10 val. ryto Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras pačius mažiausius vaikučius su mamytėmis ar tėveliais kviečia į premjerą „Muzika mažoms ausytėms...
Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka įgyvendina didelį tarptautinį skaitymo skatinimo projektą ,,Europa skaito ir kuria“. Šiomis dienomis Ignalinoje vieši grupė projekto partnerių iš Italijos,...
2022 m. gegužės 24 d. ambasadoriaus, Lietuvos Respublikos Seimo nario Antano Vinkaus iniciatyva Lietuvos Respublikos Seimo rūmų Vitražo salėje pristatyta Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešosios bibliotekos parengta...
Vykdant „Erasmus+“ mobilumo projektą „Naujos kompetencijos bibliotekininkams vystant neformalųjį suaugusiųjų švietimą“ gegužės 9–13 d. grupė Šilutės rajono savivaldybės F. Bajoraičio viešosios...
Po pandemijos pauzės vėl atsivėrus pasauliui daugiau lietuvių ima dairytis atostogų ar antrojo būsto užsienyje. Akiratyje dažnai atsiduria objektai esantys Italijoje, Ispanijoje ir Prancūzijoje. Nekilnojamojo turto ekspertai atkreipia dėmesį, kad...
Šiuo metu beveik 100 darbuotojų Vilniuje turintis mokėjimų platformos „Nuvei“ padalinys nemažina augimo ir plėtros tempų Europoje ir atidaro naują biurą. Pernai rudenį Kanados „Nuvei“ įsigijus...
Nors, ekonomistų teigimu, palyginti ilgą laiką gyvenome „aukso amžiuje“, dauguma žmonių nesugebėjo deramai suvaldyti savo finansų. Tą liudija įvairių tyrimų rezultatai: 25–30 proc. Lietuvos gyventojų apskritai neturi jokių...
Karui Ukrainoje nutraukus įprastines maisto tiekimo grandines, jau kalbama apie pasaulinę maisto krizę. Siekiant sumažinti neigiamą poveikį kylant maisto kainoms Europos Sąjungos narės raginamos didinti maisto gamybą. Rekomenduojama maisto...
Gegužės 23-ąją 90-ojo jubiliejaus proga pasveikinta Didžiasalyje gyvenanti Regina Lukšėnas. Stiprios sveikatos, šviesių dienų, žmonių gerumo ir Dievo palaimos jai linkėjo Ignalinos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus...
G.Stonkutės garbe skamba Lietuvos himnas. FOTO: IBA Pirmą kartą pasaulio bokso čempionatų istorijoje skambėjo Lietuvos himnas. Lietuvos boksininkė Gabrielė Stonkutė iškovojo aukso medalį Stambule vykstančiame pasaulio moterų bokso...
Panevėžio miesto savivaldybėje vyko konkursas į Raimundo Sargūno sporto gimnazijos direktorius. Jį laimėjo 42 metų Asta Sakalauskienė. A. Sakalauskienė Šiaulių universitete įgijo edukologijos magistro laipsnį, informatikos bei...
Všį „BUSK“
El. p.: manokrastas.busk@gmail.com
Tel. nr.: +370 688 29679
Všį "BUSK"
Tel. nr.: +370 688 29679 El. p. manokrastas.busk@gmail.com