NAUJIENOS

Velykinis pyragas iš Žemytės malūno miltų

Kategorija:

Velykų laukimas. Blizginami namai, iš kurių vis dažniau ir dažniau pradeda sklisti gardūs kvapai. Nereta šeimininkė ant Velykų stalo dės pačios iškeptą pyragą, į kurį tarp visų ingredientų bus įmaišyta ir meilės.

Artėjant Velykoms prisiminiau mamos keptą mielinį pyragą. Purų ir gardų. Kepdama pyragą ji visada pasitelkdavo mane padėti, nes viena nebesuspėjanti. Dabar, kai jau keleri metai mamos nebėra, suprantu, kad tai buvo jos noras perteikti man šeimininkavo patirtį.

Vaikystės namo priemenėje stovėjo duonkepė krosnis. Mama į didelį dubenį suberdavo apie 3 kg miltų – kad ir po Velykų dar liktų pyrago. Į nedidelį dubenėlį įdėjusi apie 100 gramų mielių, įbėrusi gerą šaukštą cukraus ir įpylusi šlakelį pieno, paduodavo man jį sukti. Ir reikėdavo sukti tol, kol gausis vientisa masė. Pati per tą laiką išeidavo į priemenę krosnies kurti, kad laiku būtų galima į pečių įkišti iškilusį pyragą.

Kol ji kurdavo krosnį mielės ir cukrus piene jau būdavo ištirpusios. Paėmusi dubenėlį nepamiršdavo pagirti, kad gerai išsukau. Išsuktą dubenėlį padėdavo virtuvėje arčiau besikūrenančios krosnies, ant kurios tradiciškai kliuksėdavo kažkoks mėsos gaminys. Mano pareiga – stebėti, kada mielės pradės rūgti ir tirpdyti į kitą dubenėlį įdėtą gerą kokių 200 gramų naminio sviesto gabalą. Kantriai laukdavau stebėdama abu dubenėlius. Pamačiusi, kad masė jau pradeda lipti aukštyn, suskubdavau kviesti mamą.

Tada mama į dubenį su miltais supildavo mieles, ištirpintą sviestą, dar įpildavo  pašildyto pieno, įberdavo žiupsnelį druskos, išpūsdavo 6 kiaušinius. Taip taip. Būtent išpūsdavo. Atsargiai pramuša abu kiaušinio galiukus ir į miltus išpučia vidų, o kiautą man atiduoda, kad velykinius paukščius galėčiau daryti.

Pyrago minkymo man nepatikėdavo. Pati tą darbą darydavo. Minkydavo gan ilgai, nes, kaip jinai sakydavo, kuo ilgiau minkai, tuo puresnis pyragas. Minkydavo tol, kol tešla prie rankų nebekibdavo. Išminkytą pyragą užklodavo lininiu rankšluosčiu, padėdavo ant suolo arčiau pečiaus ir palikdavo rūgti, prisakiusi prižiūrėti, bet per daug prie jo nosies nekaišioti, nes pyragas per didelio „cekaunumo“ nemėgsta.  Kol tešla kildavo, mano pareiga būdavo stropiai sviestu ištepti dvi skardas. Į jas ir sukraudavo tešlą. Mano  darbas – pyrago viršų patempti kiaušinio tryniu. Kai mama nešdavo skardą pašauti į duonkepę, mano pareiga buvo atidaryti duris – nes pyragas mėgsta būti iškilmingai nešamas kepti.  Kai pyragą pašaudavo į krosnį, man pasakydavo stebėti laiką, nes po valandos pyragą reikia iš krosnies ištraukti

Po kurio laiko dar pasižiūrėdavo, pasidžiaugdavo, kad pyragas labai gražiai kyla. Namai pakvipdavo ypatingu kvapu, primenančiu, kad artėja Velykos.

Jau vėliau, suaugusi, bandydavau kepti pyragą pati, bet jis niekada nebūdavo tokio skonio, kokį iškepdavo mama. Visą kaltę suversdavau tam, kad kepu ne krosnyje, bet dujinės viryklės orkaitėje.

Prieš kurį laiką įsikalbėjusi su garsią tradicinės duonos ir pyrago kepėja išgirdau kitą dalyką – pyragui labai didelę įtaką turi miltai – kuo mažiau priedų miltuose, tuo pyragas geresnis. Tada prisiminiau, kad prieš Velykas tėvas, nežinia iš kur gavęs grūdų, visada važiuodavo į malūną.

Daugelis Žemaitijos šeimininkių kepiniams perka  Žemytės malūno miltus, nes juose nėra jokių priedų. Šiame malūne malami iš Žemaitijos ūkininkų supirkti grūdai. Beje, galima ir pačių išaugintus grūdus šiame malūne, įsikūrusiame Skuodo rajone, Žemytės kaime, galima susimalti.

Be aukščiausios rūšies miltų, čia gaminami dar rupaus ir viso grūdo malimo miltai. Tačiau sumanę įsigyti „Žemytės malūno“ miltų, neieškote jų didžiųjų prekybos centrų lentynose. Mažiesiems gamintojams prekybos tinklų sąlygos – neįkandamos. Tad ir „Žemytės miltai“ pardavinėjami turguje, nedidelėse parduotuvėse. Žemytės malūno miltus parduoda šiauliečių prekybos tinklo „Kubas“ ir mažeikiškių „Gapijaus“ parduotuvės. Jų miltų galima įsigyti turguose.

Daugiau apie UAB „Žemytės malūnas“: http://manokrastas.lt/straipsnis/zemytes-miltuose-tai,-ka-dovanoja-grudas

Genovaitė Paulikaitė


20-a leciono (pamoka)

Pasiilgusiems pajūrio ir norintiems sulieknėti

Pinu trispalvę

Varškės spurgos – ,,ežiukai“

Kepenėlės su obuoliais ir paprika

Vėtrungių kelias

Politikų žodis

Rimantė Šalaševičiūtė

Rimantė Šalaševičiūtė

Egidijus Vareikis

Egidijus Vareikis

Virginija Vingrienė

Virginija Vingrienė

Vaikų vasara muziejuje








Reklama