NAUJIENOS

Sveikai 2022 metų pradžiai: kokius maisto produktus rekomenduojama įtraukti į mitybą?

Kategorija:

Miestas:
Nauji metai atneša naują pradžią, kurią lydi asmeninio tobulėjimo tikslai, svajonės ir planai. Turbūt sutiksite, kad vienas iš dažniausiai girdimų siekių 2022 metais – noras sveikiau gyventi. Vieni nusprendžia pradėti sportuoti, kiti atsikratyti žalingų įpročių, o treti – praturtinti mitybos racioną sveikesniais maisto produktais. Mitybos specialistai vienbalsiai sutinka, kad norintiems numesti svorio, būti aktyvesniems ir sveikesniems, svarbu subalansuoti mitybą. Kokius maisto produktus verta įtraukti į mitybos racioną, o kokių vertėtų atsisakyti, sužinosite šiame tekste.

5 organizmui naudingi maisto produktai

Pasižadėjus sveikiau maitintis, mitybos įpročius vertėtų keisti po truputį. Per griežti užmojai gali nesuteikti taip trokštamos laimės, bus sunku priprasti prie naujų įpročių, o staigus dietos laikymasis ir tam tikrų maisto produktų atsisakymas paskatinti grįžti prie įprastos mitybos. Dietologai pirmiausia rekomenduoja praturtinti valgius keliais sveikais ir organizmui reikalingais maisto produktais.
Skirstant maisto produktus į naudingus ir ne tokius būtinus, pirmiausia atsižvelgiama į tai, kiek jie turi vitaminų, mineralų, ląstelienos ir kitų organizmui naudingų maistinių medžiagų. Vienas naudingiausių patiekalų, kuriuos rekomenduojama valgyti vieną arba prie kitų mėsos patiekalų yra salotos. Jos dažniausiai būna sudaromos iš skirtingą naudą teikiančių daržovių ir kitų ingredientų, kurie suteikia organizmui reikalingų vitaminų ir mineralų. Tiesa, mitybos specialistai rekomenduoja salotas praturtinti keliais papildomais ingredientais, kurie ne tik suteiks teigiamos naudos organizmui, bet ir paįvairins mitybos racioną.
  1. Riešutai ir migdolai – vieni maistingiausių produktų. Migdoluose gausu ląstelienos, magnio, kalcio, geležies ir vitaminų B2 bei E. Be šių naudingų medžiagų, migdolai, kaip ir graikiniai riešutai, savo sudėtyje taip pat turi daug nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios padeda palaikyti sveikesnę širdies sistemą. Tiesa, graikiniuose riešutuose taip pat gausu ir Omega 3 riebalų rūgščių, kurios apsaugo nuo vėžinių ląstelių dauginimosi.
  2. Obuoliai – bene lietuviškiausias vaisius, mitybos specialistų dažnai vadinamas stebuklingu. Įtraukę į mitybos racioną šiuos vaisius, ne tik sumažinsite cholesterolio kiekį kraujyje, bet ir gausite tikrą vitamino C bombą, kuri padės sustiprinti imunitetą, sutvirtinti kapiliarų sieneles ir lengviau įsisavinti geležį.
  3. Šilauogės – Lietuvoje vis labiau populiarėjančios, mėlynės primenančios uogos, kurių galima rasti ne tik parduotuvių lentynose, bet ir soduose. Šios uogos ypač naudingos vyresnio amžiaus žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis. Taip pat, moksliniai tyrimai rodo, kad šilauogės gerina kognityvines funkcijas bei saugo smegenis nuo senatvinių neurodegeneracinių procesų.
  4. Špinatai – žaliosios daržovės, be kurių neįsivaizduojamos įvairios salotos ar padažai. Šios lapinės daržovės – ne tik puikus energijos, bet ir vitamino C šaltinis. Tiesa, špinatuose gausu ne tik vitaminų, stiprinančių imuninę sistemą, bet ir mikroelementų – karoteno ir liuteno – gerinančių regėjimą.
  5. Česnakai – natūralus antibiotikas, organizme naikinantis blogąsias bakterijas. Ši daržovė taip pat mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir padeda normalizuoti kraujospūdį. Tiesa, svarbu atminti, kad aukštoje temperatūroje česnakai praranda naudingąsias savybes, todėl geriausia šią daržovę valgyti termiškai neapdorotą.

 

4 maisto produktai, kurių vertėtų atsisakyti

Norint sveikiau maitintis, svarbu į savo maisto racioną įtraukti kuo daugiau sveikų maisto produktų. Tiesa, ne visada paprasta rasti nesveiko maisto alternatyvų. Mitybos specialistai siūlo į pirkinių krepšelį vengti dėti baltojo cukraus, baltų ryžių taip pat margarino ir baltos duonos. Tačiau kuo juos pakeisti?
  1. Baltasis cukrus – daug energijos suteikiantis, bet jokios maistinės vertės neturintis produktas. Didelis cukraus kiekis ne tik apkrauna kepenis, bet ir blogina baltųjų kraujo kūnelių veiklą – silpnina imuninę sistemą. Be to, norintiems numesti svorio dietologai rekomenduoja pirmiausia atsisakyti pridėtinio cukraus. Todėl visai nenuostabu, kad sporto klubų reklamose galima matyti salotos lapą įsikandusį, o ne cukraus gabalėlį valgantį sportininką. Visgi, jeigu norite pasaldinti gyvenimą, iškeiskite baltąjį cukrų į agavų ar klevų sirupą, suvalgykite vaisių arba jau minėtų šilauogių.
  2. Baltieji ryžiai – dar vienas maisto produktas, kuris didina cukraus kiekį kraujyje. Maistingųjų medžiagų ir vitaminų juose taip pat nėra daug. Visgi, ryžiai – vienas populiariausių garnyrų, tad kuo juos pakeisti? Baltuosius ryžius rekomenduojama keisti rudaisiais. Taip ne tik praturtinsite mitybą B grupės vitaminais ir naudingomis skaidulomis, bet ir mažinsite cholesterolio koncentraciją kraujyje.
  3. Balta duona (batonas) – greitai virškinamas maisto produktas, kuris taip pat savyje turi labai mažai naudingų maisto medžiagų. Mitybos specialistai vietoje baltos duonos rekomenduoja rinktis pilno grūdo duoną, kurioje gausu organizmui reikalingų maisto medžiagų, B grupės vitaminų bei mineralų.
Margarinas – sviesto pakaitalas, kuriame gausu transriebalinių rūgščių. Šis maisto produktas didina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje ir mažina gerojo, be to, yra siejamas su širdies ligomis. Dietologai siūlo atsisakyti šio sviesto pakaitalo ir valgyti natūralų sviestą.

3 patiekalų idėjos sveikiems pusryčiams, pietums ir vakarienei

Sumažinus organizmui nenaudingų produktų vartojimą ir praturtinus mitybos racioną sveikesniais variantais, greitai pajusite teigiamą poveikį organizmui – sustiprės imunitetas, jausitės energingesni, pagerės miego kokybė ir bendra savijauta. Tiesa, be salotų, į maisto mitybos racioną rekomenduojama įtraukti ir kitus organizmui naudingus patiekalus, pavyzdžiui košes ir sriubas.
  1. Pusryčiams išmėginkite avižinę košę su riešutų sviestu ir karamelizuotais bananais. Košei pagardinti rinkitės migdolų arba graikinių riešutų sviestą, kuriame gausu vitaminų ir kitų organizmui naudingų medžiagų. Specialistai teigia, kad avižinė košė pusryčiams – puikus energijos šaltinis, padedantis palaikyti aktyvią fizinę ir protinę veiklą.
  2. Pietums galite išsivirti kreminės špinatų sriubos, kurią būtinai pagardinkite natūraliu antibiotiku – česnaku. Žalioji sriuba ne tik sušildys organizmą šaltuoju metų laiku, bet ir sustiprins imunitetą, palengvins virškinimo procesus ir pagerins žarnyno veiklą.
  3. Vakarienei puikiai tiks salotos su morkomis, salierais ir obuoliais, kurie organizmui suteiks kasdienę vitamino C dozę. Tokia vakarienė ne tik sustiprins imuninę sistemą, bet ir turės teigiamą poveikį  širdies veiklai.

Nauji metai – puiki pradžia naujiems įpročiams

Naujieji metai dažnai prasideda pažadais. Vieni iš jų taip ir lieka svajonėmis, kiti virsta realybe. Atsisakius keleto nenaudingų produktų ir papildžius mitybą keliais sveikesniais produktais, noras gyventi sveikiau virs realybe, o maistingi patiekalai po truputį taps kasdienybe.

Aistė Bielinė
Asociatyvinės nuotraukos iš pexels.com
 

Reklama