NAUJIENOS

Rauginti kopūstai pagal senelių receptą


Miestas:
Baigiasi ruduo. Pats geriausiais metas raugti žiemai kopūstus. Mūsų senoliai kopūstus ,,dėdavo“ net po pirmųjų šalnų, ,,skambančius“. Pasidalinsiu savo tėvų ir senelių receptu, kuriuo laikausi pati, ,,iš atminties“.

Apie kopūstų nepaprastą naudą, gydomąsias savybes gausybė straipsnių prirašyta. Tik priminsiu, kad tai galingas antioksidantas, maistas ir vaistas, saugantis net nuo piktybinių navikų, stiprinantis imunitetą, mažai kaloringas, tinkantis sveikai mitybai.

Pasiruošiu 15 kg baltagūžių kopūstų – renkuosi kietas, vidutinio didumo, plokščias ar apskritas galvas. Nuimu pirmuosius lapus, perpjovusi pusiau išpjaunu kotus.

Į didoką dubenį per burokinę tarką sutarkuoju 3 kg nuskustų morkų. Pasirūpinu 100 g kmynų, 300 g rupios druskos.

Lengviausia susmulkinti kopūstus elektrine pjaustykle, bet mes naudojame, liaudyje vadinama ,,čieška“ Nors toks kopūstų pjaustymo būdas sunkesnis, tačiau kokie gražūs ilgi šiaudeliai krinta į dubenį. Šiaip ,,čieškavojimas“ – vyrų darbas!

Į 3 kg susmulkintų kopūstų dedu 2 v. š. druskos, 1 v. š. kmynų, porą gerų saujų morkų ir dideliame emaliuotame puode (kur ir rūgs) gerai sumaišau. Druska tirpdama greitai traukia kopūstų sunką. Taip kartoju procesą, dėdama ir vis paspausdama sluoksnius mediniu kočėlu. Baigus užkloju kopūstus keliais švariai nuplautais kopūstlapiais, uždengiu mediniu dangčiu ir prispaudžiu tam skirtu akmeniu.

Gerai paspaudus, jau sunkiasi sultys. 3 paras rauginame kambario temperatūroje (18 – 20 laipsnių). Kasdien pabadau medine lazdele, kad išeitų susikaupusios dujos, ir vėl paslėgdama. 4 dieną išnešame į vėsią patalpą, kad ,,atvėstų“ ir sudedu į stiklainius (kaip patogu – į 3 l ar mažesnius). Laikau rūsyje.

Pastaba. Niekada nededu cukraus – geriau nepagailėti morkų. Būtinai nepamažinti druskos ir neperrauginti! Visoje proceso eigoje laikomės švaros įstatymo – ypatingai švariai paruošiame indus ir daržoves!

Kopūstai visada pavyksta, išlieka traškūs, maloniai rūgštūs iki pat vasaros. Naudosim salotoms, troškinsim, ant raugintų kopūstų kepsim šventinę vištą. Skanaus!

Vitalija Jakubauskienė
 
 
 

Mano ,,drėbtinis“

Mano ,,drėbtinis“

Kai už lango balta žiema ir šaltukas kanda, kad net tvoros pyška ir po kojomis sniegas skamba, nieko nėra maloniau už šiltą virtuvę ir kvepiantį pyragą. Prisiminiau savo daug kartų keptą ,,drėbtinį“. Pavadinimas gimė...


Reklama