NAUJIENOS

Rauginame agurkus


Miestas:
Ar žinote, kad pačiame vidurvasaryje, liepos 14 dieną, švenčiama agurkų dieną? Pasaulyje minimos visokių daržovių dienos. Pavyzdžiui, Ispanijoje audringai švenčiama pomidorų diena – rengiamas pomidorų mūšis ,,Tomatina“: mėtomasi iš pomidorų ir išsimaudoma pomidorų tyrėje... Na, mes, lietuviai, tikrai kuklesni ir nesimušame iš agurkų, bet kemšame juos į stiklainius.

Pateiksiu patį paprasčiausią agurkų rauginimo būdą. 1,5 kg agurkų telpa į 3 l stiklainį. Žiemai ruošiu stiprų sūrymą: į 2 l vandens indą ištirpinu 4 - 5 v. š. rupios druskos. (iš vandentiekio vandenį reikia prisipilti prieš kelias valandas, kad nusistovėtų). Pasiruošiu 5 česnako skileles, nuplaunu saują vyšnių lapų, krapus (su stiebais), krieno lapą. Agurkus nuplaunu, nupjaustau galiukus. Belieka viską sluoksniais sudėti į stiklainį, užpilti šaltu sūrymu, uždaryti stipriu plastikiniu dangteliu (dvigubu krašteliu). (Greitam vasariškam rūgimui ir valgymui sūrymą darau perpus silpnesnį ir užpilu karštą – įrūgsta agurkėliai per1 - 2 dienas). Gražus agurkų natiurmortas!

Žinia, rauginti agurkėliai – ir maistas, ir vaistas: puikus antioksidantas. O anot rytų mokslininkų, kas dieną suvalgytas vienas raugintas agurkėlis atitolina senatvę, sumažina smegenų sklerozės riziką. Rauginkite ir valgykite agurkėlius!

Vitalija Jakubauskienė
Foto: Vitalijos Jakubauskienės
 

Reklama