NAUJIENOS

,,Pūkinės“ mielinės bandelės


Miestas:
Kartais šeimyną palepinu mielinėmis bandelėmis. Paklausiau savo tetos praktiško patarimo ir dabar bandeles kepu su malonumu, nes žinau, kad tešla visada pavyks, o bandelės bus ,,pūkinės“.

Pirmiausia pasiruošiu įdarą. Kepsiu bandeles su lašinukais. Mažais kubeliukais susmulkinu 300 g sūdytų ar rūkytų lašinukų, vieną vidutinio didumo svogūno galvutę, užberiu maltų kvepiančiųjų pipirų, įmušu 1 kiaušinį ir viską sumaišau.

(Varškės įdarui perku kietesnę, sveriamą varškę. Tokiam kiekiui bandelių reikia 300 g varškės, 2 kiaušinių, 20 g vanilinio cukraus, 2 - 3 v. š. cukraus. Cukrų po truputį šaukšteliu užberiu jau ant įdaro, kai uždedu jį ant iškočiotos tešlos. Tada neišskystėja varškė).

Labai atsakingas darbas yra tinkamai paruošti minklę. Kaip aš sakau, ,,gyvą“. Į dubenį persijoju 500 g miltų. Pakaitinu 0,5 l pieno. Gerokai šiltą pieną pilu į miltus, sukdama mediniu šaukštu, įberiu 0,5 a. š. druskos, 100 g cukraus ir vėl gerai išsuku. Kai tešla pravėsta (jau nekaršta), supilu pakildintas stiklainyje mieles (ruošiamos prieš maišant tešlą. Mielės (30 – 40 g) ištrinamos su cukrumi (1 v. š), įberiama miltų 3 v. š., praskiedžiama 1/4st. šilto pieno ar vandens, išmaišoma ir pakildinama iki stiklainio (0,5 l) viršaus). (Arba dedu sausas mieles:7 g, sumaišiusi su 0,5 stiklinės miltų). Dar pasukusi tešlą, galiausiai įpilu 0,5 stiklinės aliejaus arba 100 g lydyto sviesto. Minklė labai minkšta. Uždengusi rankšluosčiu, dedu tešlą ant garuojančio šilto puodo. Kyla minklė labai greitai. Todėl įdarai turi būti jau paruošti.
 
Tešlą tiesiog kabinu mediniu šaukštu. ir dedu ant gausiau miltais pabarstytos lentos, apvolioju miltuose, kad neliptų prie rankų (galima rankas pasitepti ir aliejumi), bet minklė turi likti labai lengva, minkštutė, lyg gyva. Tada iškočioju iki 5 mm storio, dalinu į 2 dalis,  dedu kas 10 cm po 1 v. š įdaro. Kita dalimi tešlos užkloju ir kauburėlius išspaudžiu stikline (pusapskritimio formos). Kraštelius užlipdau kaip virtinukus ir po vieną iš karto dedu į kepimo popieriumi išklotą, pateptą riebalais ir pabarstytą miltais skardą. Kai skarda prisipildo bandelių, jas tepimo šluotele patepu kiaušiniu, suplaktu su cukrumi. Dar galima bandeles apibarstyti aguonomis, kmynais, sezamo sėklomis.
Įkaitintoje orkaitėje (180 laipsnių) bandelės kepa 30 – 35 min (kol gražiai pagelsta). Lašinuotes galima valgyti karštas su sultiniu. Tinka ir atvėsusios. ,,Pūkinės“, minkštutės bandelės greitai ištirpsta. Kai laukiu svečių, visada kepu dvigubą kiekį. Skanumėlis – paragavęs negali sustoti!
 
Vitalija Jakubauskienė
Foto: Vitalijos Jakubauskienės
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Reklama