NAUJIENOS
Šeduvos malūne atgijo legenda

Nuostabaus skonio apelsininis keksas mūsų Tėvams


Miestas:
Ryt – ypatinga diena Lietuvoje – Tėvo diena. Skubėsim pasveikinti savo mylimus, geruosius tėvus, senelius. Prie gėlių puokštės visada tinka savo rankomis pagamintas gardėsis. Aš padėsiu savo mažosioms anūkėms iškepti nepakartojamo skonio apelsininį keksą su vyšniomis, kurį Tėvo dienos rytą jos padovanos savo tėčiui.

Šeštadienio popietę susiruošiame gaminti savo paslaptį. Imame dubenį, sukuliame 3 kiaušinius, įberiame 5 šaukštus cukraus, 25 g vanilinio cukraus, žiupsnelį druskos ir gerai, iki putų, išplakame (rankiniu ar elektriniu plaktuvu). Dedame 250 g 30 proc. grietinės, ištirpinto ir atvėsinto sviesto 150 g ar 0,5 stiklinės aliejaus – visa tai gera išsukame, kad būtų vientisa masė.

Dabar eilė miltams. Persijojam 2 -3 stiklines aukščiausios rūšies miltų, 1 stiklinę kukurūzų miltų,  įmaišome  1 a. š. kepimo miltelių ar nugesintos sodos (1 v. š. acto, 2 v. š. vandens, 1 a. š sodos). Mediniu šaukštu anūkėlė man padeda sukti tešlą – iki vientisos masės (tirštos grietinės). Jei jaučiate, kad tešla per sunki, galite įdėti 1 -2 v. š. grietinės.

Dar žiemą išsiverdu apelsininį džemą. Labai gerai nuplaunu 1 kg apelsinų, 2 citrinas, supjaustau skiltelėmis, išimu sėklytes, (su žievelėmis) sumalu mėsmale, įdedu 700 g cukraus, emaliuotame puode palaikau per naktį ir rytą išverdu. Neapsakomo kvapo ir skonio tirštą gintarinę uogienę dar karštą sudedu į 0,5 l stiklainius ir užsuku. Taip paruoštą džemą naudoju kepiniams.

Į paruoštą tešlą dedame 5 - 6 v. š. apelsinų džemo, išsukame. Vietoj tradicinių razinų visada naudoju savo sodo vyšnias. Paprastai iš uogienės kiaurašaukščiu atskiriu uogas nuo sulčių, dedu jas į dubenėlį, pabarstau miltais, kad nenuskęstų į dugną, ir pamažu (tik nesutrinkite), įsuku į tešlą.

Gintarinę masę supilame į paruoštą kekso formą. Dedame į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame iki 45 min. Jau po pusvalandžio pasklinda nuostabus apelsinų aromatas! Kepinys gražiai išsipučia. Priklausomai nuo kildinimo ingredientų kekso spalva būna tamsesnė ar šviesesnė. Iškepusiam pyragui leidžiu gerai atvėsti, tik tada apvertusi atsargiai išimu iš formos. Paviršių galima aplaistyti šokoladiniu glaistu, apibarstyti smulkintais riešutais, nors visai gražus ir nepuoštas.


Mūsų ,,paslaptis‘‘ mylimam tėčiui paruošta! Belieta smagiausia dalis Tėčio sekmadienį. Tikimės, kad tėvelis tuo nuostabiu keksu pavaišins ir mus!

(Visuose kepinių gaminimo procesuose aktyviai dalyvauja besisvečiuojančios pas mane  anūkės. Tai puikios edukacinės konditerijos pamokos pas močiutę).

Pateikė Vitalija Jakubauskienė
Foto – Vitalijos Jaukubauskienės
 
Vėtrungių kelias

Politikų žodis

Rimantė Šalaševičiūtė

Rimantė Šalaševičiūtė

Egidijus Vareikis

Egidijus Vareikis

Virginija Vingrienė

Virginija Vingrienė








Reklama