NAUJIENOS

Mano ,,drėbtinis“


Miestas:
Kai už lango balta žiema ir šaltukas kanda, kad net tvoros pyška ir po kojomis sniegas skamba, nieko nėra maloniau už šiltą virtuvę ir kvepiantį pyragą. Prisiminiau savo daug kartų keptą ,,drėbtinį“. Pavadinimas gimė spontaniškai, kai pirmą kartą jį ,,sudrėbiau“. Tiesą pasakius, esu savo virtuvės šefė, kuri nelabai skiria dėmesio į formą – svarbiausia – turinys... O kai paragauji – negali sustoti...

,,Drėbtinį“ gaminu iš vakaro. Šeštadienio popietę susiruošiau kepti savo pyragą.
 Į dubenį, įmušiau 3 kiaušinius, supyliau 1 indelį saldaus sutirštinto pieno, 25 g vanilinio cukraus, žiupsnelį druskos ir gerai, iki putų, išplakiau (rankiniu ar elektriniu plaktuvu). Įdėjau 250 g 30 proc. grietinės, 0,5 stiklinės aliejaus – visa tai gera išsukau, kad būtų vientisa masė.

Dabar eilė miltams. Persijojau ir įbėriau į plakinį 2 – 3 stiklines aukščiausios rūšies miltų, įpyliau nugesintos sodos (1 v. š. acto, 2 v. š. vandens, 1 a. š sodos). Mediniu šaukštu išsukau tešlą – iki tirštos grietinės konsistencijos. (Jei jaučiate, kad tešla per sunki, galite įdėti 1 -2 v. š. grietinės).

Kepu kekso (su tuščiu viduriu atidaromoje formoje) 180 laipsnių orkaitėje 45 min. .Pyragas gražiai iškyla, parusvėja. O jau kaip kvepia! Išjungusi orkaitę, truputį praveriu dureles, išimu pyragą neskubėdama po kelių minučių – kad nesukristų. Šiaip ,,drėbtinis“ niekada manęs nepavedė...



Pyragui leidžiu visiškai atvėsti. Laiko turiu į valias. Pasidarau iš savo sodo vyšnių uogienės ir citrininę žėlė (galima su bet kokiomis uogomis).

Pertepimui gaminu napoleoninį kremą. Į nerūdijančio plieno gilų puodelį suplaku 2 kiaušinius su 150 g cukraus, įberiu 25 g vanilinio cukraus, 2 v. š. bulvių krakmolo. Gerai išplaku (galima mikseriu). Įpilu 20 proc. 400 g grietinėlės ar 30 proc. grietinės ir dar suku 2–3 minutes.  

Puodelį su mase dedu į didesnį puodą su karštu vandeniu (lėtai verda) ir, visą laiką maišydama šluotele, kaitinu, kol sutirštėja. Kremas pasidaro purus, padvigubėja kiekis. Nukėlusi dar įdedu 50 g grietinėlės sviesto ir pamažu šluotele išsuku. Baigiant įlašinu pusę citrinos sulčių. Kremas paruoštas, purus ir gardžiai kvepia. (Galima pertepti varškės kremu. Taip pat labai tinka).



Atvėsusį pyragą padalinu į 3 dalis (apskritimus).



Gausiai sutepu sluoksnius kremu, apdėlioju žėlė gabaliukais, dedu vieną ant kito ir vėl pertepu. Viršaus neaptepu. Truputį paspaudžiu, kad geriau suliptų.



Belieka išvirti šokoladinį glaistą ir aplieti ,,drėbtinį“. Per naktį kremas įsigeria į pyragą, persiima visi skoniai, gražiai matosi ,,sudrėbti“ sluoksniai



Galima ,,drėbtinį“ ir tortu pavadinti. Tiks smaguriams pavaišinti ar gimtadienio šventei. Skanaus!

Gamino ir aprašė ,,nepriklausoma virtuvė šefė“:
Vitalija Jakubauskienė
 
 

Varškiniai rageliai

Varškiniai rageliai

Sekmadienį įprasta paskanauti namuose pagamintais saldumynais. Paskutinį šios kalendorinės žiemos sekmadienį palepinsiu savo šeimyną ir  bičiulius varškiniais rageliais. Vienam kepimui sutrinu 200 g pusriebės...

Jūrinio ešerio salotos

Jūrinio ešerio salotos

Karšto rūkymo jūrinį ešerį išdorojame nuo kaulų, rankomis sutrupiname mėsą. Susmulkiname puse (priklauso nuo žuvies dydžio ir skonio) raudonojo svogūno, įdedame skardinę konservuotų raudonųjų pupelių (gryna masė pupelių 220...

Pikniko bandelės

Pikniko bandelės

Kai sugalvoji greit lėkti į lauką, reikia skubiai suktis, kad lauke turėtumėte ką užkąsti, išgelbėja šaldyta tešla. Ir kaip smagu vos pavasarėjančiu oru pasidaryti nedidelį pikniką su arbata.      Pikniko...

Menas ir internete – menas

Menas ir internete – menas

Jo kūrybinis procesas reikalauja pastangų, idėjų, meninės kokybės ir daugelio kitų komponentų. Jis vertas apdovanojimų, bilieto, žiūrovų ir žiniasklaidos dėmesio. Tai inovatyvi šio laiko meninė raiška, bet ne gyvo meno pakaitalas ir...


Reklama