Kepsneliai ant baklažanų riekelių
  NAUJIENOS
Macikuose pagerbtos GULAG‘o lagerių aukos

Kepsneliai ant baklažanų riekelių


Miestas:
Grožimės nuostabiomis baklažanų spalvomis ir formomis. Pagauti valgių gaminimo azarto, išbandome vis įdomesnius, pikantiškus receptus su šia daržove. Nė nesusimąstome, iš kur ji atleliavo, kokią naudą ji duoda mūsų organizmui.

Baklažanų kelionė iš tolimosios Indijos prasidėjo dar prieš 2500 metų. Pirmiausia jie buvo pargabenti į Kiniją, XVI amžiuje , atradus Indiją, parvežti į Europą. Tačiau ilgą laiką ši daržovė auginta soduose, kaip dekoratyvinis augalas. Manyta, kad ryškiaspalviai gražuoliai yra nuodingi. Tik vėliau, atradus Pietų Ameriką, kur indėnai irgi augino baklažanus ir naudojo juos maistui, europiečiai pradėjo šią daržovę auginti maistui. O ir pavadinimą pasiskolino iš indėnų (,,badidžan“). Puikiausiai jie auga šilto klimato juostoje – Ispanijoje, Kryme, Kaukaze, Vidurinėje Azijoje. Dabar auginami ir pas mus.

Baklažanai - nekaloringa daržovė. Juose gausu mineralinių junginių, kalio druskų, karotino, ląstelienos, vitaminų B1, B2, C. Baklažanai puikiai tinka dietinei mitybai: kalis stiprina širdį, šalina skysčius iš organizmo; tinka, sergant podagra, cukralige; šalina cholesteriną. Po pagyrimo baklažanui, pateiksiu receptą, kurį pati išbandžiau.

Nusipirkau du violetinius gražuolius baklažanus – šį kartą gaminsiu nuostabaus skonio apkepėlę. Tokios dar nebandžiau. Stropiai nuplovusi, baklažanus supjausčiau išilgai 1 cm storio riekelėmis, jas pabarsčiau natūralia ,,Vegeta“ ir palikau kelioms minutėms, kol gaminsiu įdarą.

Imu lygiomis dalimis (po 350 g – vištienos ir kiaulienos faršo). Sutarkuoju 2 morkas, 300 g cukinijos, supjaustau 1 svogūno galvą – ir, truputį pakepinusi ant sviesto, sudedu į mėsą. Dar įmušu 2 kiaušinius, įberiu 0,5 a. š. druskos, truputį maltų pipirų ir viską gerai sumaišau.

Ant baklažano lapelių užpilu 1 kiaušinio plakinį. Taip suvilgytus pavolioju į miltus ir trumpai, iš abiejų pusių, apkepinu įkaitintame aliejuje. Guldau po vieną į kepimo popieriumi išklotą skardą. Ant viršaus riekelių dedu paruoštą kepsniams faršą ir pašaunu į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę. Kepu 30 min.. Baigiant užbarstau sutarkuoto lydyto sūrio. (Įdarą kiekviena šeimininkė gali ruošti savaip interpretuodama: su vištienos krūtinėle, varške ir pan.).

Mano pirmasis bandymas puikiai pavyko! Kepsneliai atrodo labai viliojančiai, tikras pikantiško skonio delikatesas! Į stalą patiekiau su bulvių koše, pagardinta baltu grietinės ir žalių prieskonių padažu; su raugintais agurkėliais, šviežiais savo daržo pomidoriukais. Visiems patiko mamos pagamintas naujas patiekalas. Ir skanu, ir sveika!

Išbandė, nupaveikslavo ir pateikė: Vitalija Jakubauskienė
 
 
 

Reklama