NAUJIENOS

Kas yra tikroji arbata?


Miestas:

Arbata – antras pagal populiarumą gėrimas pasaulyje (populiariausias – kava) ypač svarbus Azijos ir Europos šalių kultūrose. Nuo kelių dienų trunkančių ceremonijų Rytuose, gydomųjų ritualų visame pasaulyje iki popiečio puodelio Londone. Tačiau ne visų arbatžolių gėrimas gali būti vadinamas arbata (angl. tea).

Tikroji arbata kilusi iš Azijos, Camellia Sinensis augalo lapų. Anot legendos, daugiau kaip prieš 5000 metų vienuoliui į dubenėlį su karštu vandeniu netikėtai įkrito Camellia Sinensis lapas. Vanduo nusidažė skaidria žalsva spalva, o aromatas bei skonis privertė vienuolį tuoj pat pasidalinti savo atradimu su kitais. Neilgai trukus gėrimas išplito Azijoje ir pasaulyje. Šiandien arbatos (tiek juodos, tiek žalios) daugiausia išgeriama Turkijoje (3,96 kg žmogui per metus), Airijoje (4,83 kg žmogui per metus) ir JAV (4,28 kg žmogui per metus).

Kokią arbatą reikėtų rinktis?

Tiek žalia, tiek balta, tiek juoda arbata yra iš Camellia Sinensis lapų. Kodėl jos skiriasi? Viskas priklauso nuo paruošimo ir padorojimo. Šias arbatos rūšis skiria oksidacijos laikotarpis. Mažiausiai apdorojama yra baltoji arbata bei žalioji. Ilgiausią oksidacijos laikotarpį patiria juodoji arbata. Didelę įtaką skoniui daro ir klimato sąlygos: aukštis, temperatūra, nurinkimo laikas, dirvožemis bei lokacija.

Jei norite išties kokybiškos arbatos, rinkitės rūšines arbatas, kurias rasite specializuotose parduotuvėse arba rūšine kava prekiaujančiose kavinėse. Atradę kokybišką arbatą, rinkitės birią. Ji turi ryškiausią skonio profilį. Nors paruošimas užtrunka ilgiau, tačiau arbatžoles galite užplikyti kelis kartus. O kaskart ragaujant arbatą, atrasite vis kitas skonių ir aromatų natas. Informaciją, kaip paruošti tokią arbatą, turėtumėte rasti ant pakuotės.

Atkreipkite dėmesį į kofeino toleranciją. Šios arbatos veikia tonizuojančiai, todėl jei esate jautrus, gėrimu mėgaukitės pirmoje dienos pusėje.

Vakarui galite rinktis žolelių arbatą be kofeino: ramunėles, mėtas, džiovintų vaisių mišinius ir pan. Tačiau dėl sąvokų tikslumo reikėtų žinoti, kad visi šie gėrimai nėra tikra arbata. Tai karšti gėrimai, užpilai ar nuovirai.

 Aistė Bielinė

Varškiniai rageliai

Varškiniai rageliai

Sekmadienį įprasta paskanauti namuose pagamintais saldumynais. Paskutinį šios kalendorinės žiemos sekmadienį palepinsiu savo šeimyną ir  bičiulius varškiniais rageliais. Vienam kepimui sutrinu 200 g pusriebės...

Jūrinio ešerio salotos

Jūrinio ešerio salotos

Karšto rūkymo jūrinį ešerį išdorojame nuo kaulų, rankomis sutrupiname mėsą. Susmulkiname puse (priklauso nuo žuvies dydžio ir skonio) raudonojo svogūno, įdedame skardinę konservuotų raudonųjų pupelių (gryna masė pupelių 220...

Pikniko bandelės

Pikniko bandelės

Kai sugalvoji greit lėkti į lauką, reikia skubiai suktis, kad lauke turėtumėte ką užkąsti, išgelbėja šaldyta tešla. Ir kaip smagu vos pavasarėjančiu oru pasidaryti nedidelį pikniką su arbata.      Pikniko...

Menas ir internete – menas

Menas ir internete – menas

Jo kūrybinis procesas reikalauja pastangų, idėjų, meninės kokybės ir daugelio kitų komponentų. Jis vertas apdovanojimų, bilieto, žiūrovų ir žiniasklaidos dėmesio. Tai inovatyvi šio laiko meninė raiška, bet ne gyvo meno pakaitalas ir...


Reklama