NAUJIENOS

Kalakutiena šventiniam stalui arba padėk sau ir svečiams prailginti gyvenimą

Kategorija:

Iki Velykų liko vos porą dienų. Norite šeimai padovanoti šventinį Velykų stalą su ne kasdieniniais patiekalais? Laukiate svečių ir norite jiems parodyti ypatingą dėmesį? Tam puikiai tinka kalakutiena, kad ir vis dažniau atkeliaujanti ant pietų ar vaišių stalo, bet lietuviams įprastinės kiaulienos dar nepakeičianti. Kiekvieno reikalas, ką rinktis, bet kalakutiena turi savo privalumų.

Mokslininkų teigimu, kalakutiena yra viena sveikiausių mėsų. Šioje mėsoje yra gausu baltymų, amino rūgščių, B grupės vitaminų, cinko, geležies, fosforo ir magnio elementų. Valgant kalakutieną gaunama apie 30 proc. vitamino B6 paros normos. 100 g kalakutienos krūtinėlės yra 1,4 proc. riebalų ir 22,6 proc. baltymų.

Kalakutieną rekomenduojama valgyti žmonėms, turintiems virškinimo problemų, nes mėsa lengvai virškinama. Joje mažai kolageno. Mažai cholesterolio. Mokslininkai įrodė, kad jei kaloringą kiaulieną pakeistume į maistingą kalakutieną, gyvenimo trukmę prailgintume 40 procentų. Nemažai?

Taigi, jei dar į savo mitybos racioną neįtraukėte šio vertingo produkto, pabandykite bent jau per šventes. Juk mūsų įpročiai nuo mažų dalykų formuojasi.

Nors kalakutiena lietuviams pažįstama nuo XVIII amžiaus vidurio. Jie buvo auginami grafų Tiškevičių dvaruose. Sakoma, kad Kretingos dvaro Tiškevičių kalakutai prieš juos pjaunant dėl delikatesnio skonio buvo lesinami riešutais ir girdomi raudonu vynu.

Tarpukario Lietuvoje kalakutus jau augino dažnas ūkininkas. Patiekalus iš kalakutienos ruošdavo kunigų šeimininkės, vienuoliai, pasiturintys Lietuvos žmonės.

Sovietmečiu kalakutai Lietuvoje beveik nebuvo auginami. Vienas kitas kaimo gyventojas savo šeimos poreikiams po kelis kalakutus pasiaugindavo. Tad ištisa karta kalakutienos skonio net nežinojo.

Užtat, kaip pastebi apie dvidešimt metų kalakutus auginantys ūkininkai iš Kretingos rajono Vilija ir Vladas Baltuoniai, vis dar atsigirsta kalbų, jog kalakutiena labai sausa mėsa. Išties, kaip sako šie ūkininkai, kalakutiena čia mažiausiai kuo dėta. Visa paslaptis – technologijoje. Ši mėsa nemėgsta pervirimo ir perkepimo. Kalakutieną reikia kepti trumpiau negu kiaulieną, jautieną ar net vištieną. Kai kepamas kalakutienos kepsnys pabąla ir kai iš jo nebesisunkia rausvas skystis, galite būti tikri, kad kalakutiena jau iškepė, tada pajusite, koks sultingas yra kalakutienos kepsnys.

Keletas patiekalų iš ūkininkų Baltuonių svetainės www.kalakutai.lt

 Kalakuto ir kinkanų salotos

6 porcijoms reikės: 400 g keptos arba rūkytos kalakuto krūtinėlės, 400 g kinkanų, agurkas (200 g), 2 bananai (400 g),3 šaukštai šviežių raudonųjų serbentų arba uogienės, 3 šaukštai stambiai kapotų graikinių riešutų, 2 šaukštai supjaustytų krapų arba svogūnų laiškų, 

stiklinė majonezo, cukraus, druskos, pipirų.

 

Mėsą supjaustyti juostelėmis. Sudėti nuplautus, nuluptus ir kubeliais supjaustytus kinkanus, bananus ir agurką, serbentus arba uogienę. Pjaustant kinkanus likusias sultis supilti j majonezą, pasaldinti, pasūdyti, įberti pipirų. Šiuo padažu užpilti salotas, suberti krapus ir išmaišyti. Apibarstyti riešutais. Papuošti krapų šakelėmis.

 

Kalakutienos suktinukai su žaliosiomis citrinomis

4 porcijoms reikės: 2 šaukštų razinų, 2 šaukštų pistacijų, 3 žaliųjų citrinų, 2 bandelių, 5-6 šaukštų tirštos grietinės,1 kiaušinio, 1 šaukšto sviesto, 4 kalakutienos filė gabaliukų (apie 600 g),
druskos, pipirų.

 

Razinas užpilkite drungnu van­deniu ir atidėkite 10 minučių. Sau­soje keptuvėje paspraginkite pis­tacijas, žaliąsias citrinas nupliky­kite. Vieną nulupkite ir smulkiai supjaustykite, kitas kartu su žie­vele supjaustykite griežinėliais. Bandelių plutelę nupjaukite, minkš­timą supjaustykite kubeliais, sudė­kite susmulkintą žaliąją citriną, grietinę, kiaušinį, sviestą ir viską sutrinkite, kad masė taptų vienti­sa. Sudėkite riešutus, nukoštas razinas ir sumaišykite. Kalakutienos filė sudėkite tarp dviejų polietileno lapelių ir papla­kite juos. Pabarstykite druska ir pi­pirais, užtepkite paruoštą masę ir suvyniokite suktinukus. Kiekvieną suktinuką suvyniokite į aliuminio foliją, galus gerai užsukite, kad suk­tinukai būtų panašūs į saldainius. Atsargiai dėkite į verdantį vandenį ir pavirkite 20-25 minutes. Gatavus suktinukus išvynio­kite iš folijos ir perverkite juos mediniais iešmeliais. Į didelę lėkš­tę sudėkite žaliąsias citrinas, ant jų - suktinukus. Galite pabarstyti razinomis.

 

Kuskusas su kalakutiena – guliašas

Reikės: kalakutienos šlaunelės filė, 2 morkų, moliūgo riekės, 6-8 šaukštų kuskuso kruopų, 1 stiklinės sultinio, pusės galvos pekino kopūsto, aliejaus kepti.

Mėsos marinatui:1 apelsino sulčių ir žievelės, 3 česnako skiltelių,1 a. š. džiovinto ar šviežio rozmarino,1 šaukšto medaus, druskos, pipirų

Supjaustome gabaliukais, kaip guliašui, kalakutieną. Dubenėlyje ruošiame marinatą mėsai: susmulkiname česnaką, išspaudžiame apelsino sultis ir įtarkuojame šiek tiek jo žievelės. Beriame rozmariną ir paplakame marinatą šakute. Pasemiame ir gerai išmaišome šaukštą medaus. Marinatą pasūdome ir paskaniname juodaisiais pipirais. Paruoštą marinatą užpilame ant mėsos ir jį tolygiai paskirstome. Šaunu, jei turite laiko ir leidžiate mėsai pasimarinuoti kelias valandas ar per naktį. Bet galime kepti ir tuoj pat. Į įkaitintą aliejų keptuvėje dedame kalakutienos gabaliukus ir leidžiame jiems kepti, žinoma, su nuolatine priežiūra ir dėmesingu pamaišymu. Taip kepame apie 10-15 min. Marinatą kol kas palikite dubenėlyje. Kol kepa mėsa, pasiruoškime daržoves: morkas supjaustome kubeliais, moliūgą – panašiai. Pakepinus kalakutieną apie 10-15 minučių, į keptuvę supilame likusį marinatą, beriame supjaustytas daržoves ir dar leidžiame pasitroškinti apie 5 minutes. Kai morkos ir moliūgai šiek tiek suminkštėja, į keptuvę pilame stiklinę sultinio, kad apsemtų keptuvės turinį ir laikome ant ugnies iki sultinys užvirs. Sultiniui užvirus, beriame kuskusą, uždengiame dangčiu, išjungiame ugnį ir palaukiame kelias minutes, kol kruopos sugers sultinį ir ramiai išbrinks. Supjaustome pekino kopūstą ir galiausiai jį įmaišome į jau paruoštą kuskusą. ( Beatos virtuvės)

Tad gražios jums Velykų šventės ir malonaus pabuvimo su savo šeima, artimaisiais, kaimynais ir draugais.

Parengė

Genovaitė Paulikaitė


20-a leciono (pamoka)

Pasiilgusiems pajūrio ir norintiems sulieknėti

Pinu trispalvę

Varškės spurgos – ,,ežiukai“

Kepenėlės su obuoliais ir paprika

Vėtrungių kelias

Politikų žodis

Egidijus Vareikis

Egidijus Vareikis

Virginija Vingrienė

Virginija Vingrienė

Rimantė Šalaševičiūtė

Rimantė Šalaševičiūtė

Vaikų vasara muziejuje








Reklama