NAUJIENOS

Kai norisi riebiau: šalto rūkymo skumbrės tartaras pagal Agnę Grigaliūnienę


Miestas:
Net ir stengiantis maitintis sveikatai palankiais patiekalais, būna dienų, kai norisi nusižengti visoms mitybos taisyklėms. Renginių organizatorė, radijo ir TV laidų vedėja Agnė Grigaliūnienė savo laidoje „Vis tiek kažkas gausis“ šįkart pasidalijo būtent tokioms dienoms puikiai tinkančiu receptu – greitai paruošiamu  šalto rūkymo skumbrės tartaru, kurio ingredientus nesunkiai rasite šaldytuve. Receptų knygos „#agnėsketo ir kiti receptai“ autorė įsitikinusi, kad gaminant iš šaldytuvo likučių galima ne tik sutaupyti, bet ir išvengti maisto švaistymo.


 
Ryškus skonis atstos kelis patiekalus
 
A. Grigaliūnienė savo penktojoje internetinėje laidoje „Vis tiek kažkas gausis“ dėmesį skiria tokiems vėlyviesiems pusryčiams, kuomet norisi visko: „Žinote, kada maisto išvaistome labai daug? Kai norisi visko po truputį ir vieno patiekalo, atrodo, nepakanka. Šis patiekalas puikiai nuramins tą jausmą, nes yra ryškių skonių, sotus ir nekasdienis. Galbūt tai bus tas patiekalas, kuris padės išvengti maisto švaistymo ir nebeprivers ragauti visų šaldytuve gulinčių produktų iš eilės.“
 
 
Svarbiausia – teisingas užšaldymas
 
Auksinė taisyklė – užšaldant palikti kuo mažiau oro tarpų pakuotėje prieš dedant ją į šaldymo kamerą. Duonos produktus, mėsą pakankamai lengva įdėti į maišelį ar apvynioti su folija, tuo tarpu uogas ar daržoves supakuoti šiek tiek sudėtingiau. Prieš dedant jas į kamerą, būtinai nuplaukite, išvalykite, supjaustykite norimais gabaliukais. Uogas patartina iš pradžių sudėti į kepimo indą, tuomet įdėti į kamerą, palaukti vieną parą, kol jos pilnai sušals ir tik tada perkelti į maišelį. Taip išsaugoma produkto išvaizda ir kokybė.
 
Sklandžiam daržovių užšaldymui svarbu šaldyti iškart, kai tik daržovės supjaustomos. Prieš šaldant jas taip pat galima nuplikyti ir nusausinti. Šaldyti reikia kuo didesniame šaltyje, ypač tinkamas -20°C. Jau sušaldytus produktus patartina perdėti į kitą kameros stalčių, kad naujai šaldomi produktai greičiau sušaltų. Šaldyti geriausia, kai produktai yra sudėti kuo plonesniu sluoksniu. Šaldytas daržoves patariama suvartoti per 8–12 savaičių.
 
Perkant vaisius ir daržoves prekybos centruose svarbu atkreipti dėmesį, kad jie nebūtų pernokę, pradėję vysti.
 
Užšaldyta mėsa tinkama vartoti išlieka iki metų
 
Užšaldyta mėsa išsaugo itin ilgą tinkamumo vartoti laiką. Įdėta į kamerą ji gali ten stovėti iki dvylikos mėnesių. Jokios įtakos mėsos kokybei šaldymas neturi iki 6 mėnesių jos buvimas kameroje. Vėliau mėsa gali būti šiek tiek kietesnė. Ilgiau stovėjusią mėsą atitirpinus galima sumarinuoti ir ji be problemų suminkštės.
 
A. Grigaliūnienė pasakoja, jog maisto šaldymą pati atrado visai neseniai. „Ilgai vargti virtuvėje kasdien nemėgstu, tad dideliu atradimu man tapo sultinių ir įvairių sriubų šaldymas. Vienu kartu išsivirusi didesnį kiekį sultinio šaldau jį mažomis talpomis. Atšildytas jis puikiai tinka gaminant padažus, troškinius. Taip galima sutaupyti ne tik maisto ar laiko, bet ir elektros energijos – nebereikia kiekvieną kartą ilgai virti atskirų patiekalų“, – patarimu dalijasi laidos vedėja.
 
Praėjusių metų pradžioje receptų knygą pristačiusi A. Grigaliūnienė norintiems išvaistyti mažiau maisto rekomenduoja ištirti savo šaldytuvus ir spintelių lentynas, kur slepiasi daug nepanaudotų bei savo eilės laukiančių produktų: „Nors jie ir pastovėję, bet puikiai tinkami paprastesniems patiekalams ruošti. Taigi, susidėkite produktus ant stalo ir pagalvokite, ką kūrybiško galėtumėte iš jų pagaminti.“
 
 
Agnės šalto rūkymo skumbrės tartaras su bulvėmis
 
 
Reikės:
 
šalto rūkymo skumbrės
Bulvių
Majonezo
Marinuotų agurkėlių
Čili pipiro
Krapų
Kalendros papuošimui
 
Paruošimo būdas:
 
Susipjaustome bulves kubeliais ir paruošiame kepimui ant keptuvės su aliejumi. Tuomet susismulkiname skumbrę, ją sumaišome su šiek tiek majonezo, pjaustytais marinuotais agurkėliais, čili pipiru. Pasidarome vientisą masę. 
 
Per tą laiką iškepame bulves, nusausiname kubelius ant servetėlės, sumaišome su majonezu. Tuomet visus ingridientus sumaišome į vieną „salotų“ tipo masę. Gardiname prieskonių žolelėmis. Skanaus!
 
Paruošta pagal Živilės Karevaitės pranšimą

Mamos želė

Mamos želė

Šeimininkės puikiai žino želatinos stebuklingą galią virtuvėje. Ji sustingdo šaltieną, be jos neapseina saldumynų gamintojai. Kaip greitai paruošti labai skanų ir gražų desertą iš savo uogienės? 8 a. š....

Mano čeburekai

Mano čeburekai

Čeburekas – miltinis pusmėnulio formos paplotis, įdarytas smulkinta mėsa su svogūnais ir keptas riebaluose. Tai yra nacionalinis totorių virtuvės patiekalas, atkeliavęs iš Krymo pusiasalio. Išvertus iš turkų kalbos...

Azu troškinys

Azu troškinys

Azu troškinys gali būti gaminamas iš įvairios mėsos: jautienos, avienos, kiaulienos, vištienos be kaulų. 500 g mėsos supjaustyti (šiuo atveju jautienos)  2–4 cm kubeliais, pakepinti keptuvėje, įkaitintame...


Reklama