NAUJIENOS

Jauno ekonomisto įkurtas sėkmingas ūkis – žinių, ambicijų ir drąsos projektas

Kategorija:

Miestas:

Vartotojai, ieškantys kokybiškų, šviežių lietuviškų maisto produktų tiesiai iš ūkininkų, jau žino, kad gali jų įsigyti net neišeidami iš namų. Kaimas gali atkeliauti pas kiekvieną – tereikia apsilankyti ūkininkus ir vartotojus jungiančiame tinklalapyje kaimasinamus.lt ir iš gausybės įvairiausių produktų išsirinkti labiausiai trokštamus.

Čia dalį savo užaugintos produkcijos – limuzinų jautieną – parduoda ir ūkininkas Mindaugas Kinderis, ekonomistas, anksčiau manęs, kad dirbs banke ir savo malonumui turės nedidelį ūkį. Tačiau aplinkybės susiklostė taip, kad nuo 2013 m.  jis puoselėja gyvulininkystės ūkį Utenos rajone, kuriame šiandien ganosi apie 200 galvijų.

Jame apsilankęs žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas įsitikino, kad įgytos ekonomikos žinios labai praverčia ūkininko veiklai.

Įdarbintos žinios

Kai M. Kinderis pradėjo ūkininkauti Leliūnuose, ūkiui ypač trūko technikos. Gavęs paramą pagal Lietuvos kaimo plėtros programą ūkiui modernizuoti, Mindaugas atnaujino galvijų fermą, pastatė pašarų sandėlį, įsigijo traktorių, sėjamąją, žolės smulkintuvą, šėryklą, srutovežį, krautuvą ir kitos ūkiui būtinos įrangos.

Be paramos, anot jo, viskas būtų buvę daug sudėtingiau. 33 metų ūkininko ateities ketinimai ambicingi – kartu su partneriais Karoliu Kudrevičiumi ir  UAB „Kinderio limuzinai“ planuoja įrengti ekologiškos jautienos brandinimo ir išpjaustymo cechą.

„Ceche planuojame brandinti ir paruošti pirkėjams išskirtinės kokybės jautieną. Taip pat teikti skerdimo, brandinimo ir išpjaustymo paslaugas kitiems ūkininkams. Tikimės, kad tai ne tik leis sukurti didesnę pridėtinę vertę, bet ir pakels ūkių konkurencingumą“, – teigia Mindaugas.

Jis taip pat planuoja diegti naujas mėšlo tvarkymo ir perdirbimo technologijas – iš mėšlo gaminti granules laukams tręšti.

„Esame 100 procentų draugiški gamtai ir žmogui. Vasarą limuzinai ganosi natūraliose pievose. Žiemą šeriami mūsų paruoštu šienu ir šienainiu. Mažyliams „desertui" dar duodame skaldytų grūdų, suteikiančių mikroelementų, kurių nėra žolėje. Gyvulius laikome ant kraiko. Aš nesu abejingas aplinkosaugai, parengiau projektą, kad iš mėšlo būtų gaminamos granulės laukams tręšti. Tai ir efektyviau, ir aplinkos tarša daug mažesnė“, – pasakoja jaunas ūkininkas.

Pasak žemės ūkio ministro, tokie ūkininkų planai turi būti remiami ir skatinami.

„Tai žemės ūkio ateitis. Tokie, taip vadinamieji, biodinaminiai ūkiai, visų pirma, tausoja gamtą, veikia tvarios ir darnios žemdirbystės principais, mažai veikiami išorės veiksmų ir, be abejo, išmintingai valdomi, duoda pridėtinę naudą ūkininkui,“ – teigia K. Navickas. 

ŽŪM inf.


Reklama