NAUJIENOS

Iš likučių – paprasta, skanu, pigu (bulvinukai – varškėtukai)


Miestas:
Senoji lietuvių virtuvė – taupumo ir paprastumo pavyzdys. Daugelį receptų paveldėjau iš savo močiutės, kuri gamindavo iš paprastų produktų, bet labai skaniai ir sočiai. Ji sakydavo, kad nuodėmė išmesti maistą! Todėl stengdavosi sunaudoti ir maisto likučius – bulves, įvairias košes, kurios likdavo nuo pietų. Nepaprastai skanūs būdavo jos iškepti skryliai – bulvinukai – varškėtukai. Kai lieka bulvių košės, dabar ir aš šeimynai iškepu tokių bulvinukų.

Imu 300 g bulvių košės, 300 g varškės, 150 ml kefyro, įmušu 2 kiaušinius, įlieju 2 v. š. aliejaus, įberiu nubrauktą 1 a. š. druskos (galima be cukraus). Viską gerai išmaišau. Tada palaipsniui supilu 2 stiklines persijotų miltų su 1 a. š. kepimo miltelių ir vėl išsuku. (Dėl gelsvumo ir skonio galima įberti 2 v. š. kukurūzų miltų). Tešla turi būti puri, nekieta.

Į įkaitintą keptuvę su aliejumi šaukštu dedu putlią tešlą. Pamažinu kaitrą, kad nesudegtų ir gerai perkeptų sklindžiai. Kepu uždengusi stikliniu dangčiu. Kai gražiai apskrunda viena puselė, apverčiu.

Minkštučiai, apskriti sklindžiai keliauja ant vakarienės ar pusryčių stalo. Pagal pageidavimą gardinamės grietine ar uogiene. Skanaus!

Jaunosios mano šeimininkėlės, išbandykite paprastus senelių receptus, kurie neša ir etnę žinią: taupumas – ne nuodėmė, o sumanumas!

Pateikė ir išbandė: Vitalija Jakubauskienė

Nuotraukos: Vitalijos Jakubauskienės
 
 
 

Rauginame agurkus

Rauginame agurkus

Ar žinote, kad pačiame vidurvasaryje, liepos 14 dieną, švenčiama agurkų dieną? Pasaulyje minimos visokių daržovių dienos. Pavyzdžiui, Ispanijoje audringai švenčiama pomidorų diena – rengiamas pomidorų...

Reklama