NAUJIENOS

Įdaryti cukinijų laiveliai su voveraičių užpilu


Miestas:
Apie cukinijų naudą jau daug rašyta. Kaip dar skaniau ir įdomiau patiekti cukiniją? Mąstau apie daržovių derinius: šviežios keptos bulvytės, geltonų voveraičių grietininis užpilas ir įdaryta kepta cukinija. Ko gero, labai derės!

Tad keliauju į turgelį. Nuperku gerą litrą nedidelių geltonučių voveraičių (dzūkai jas dar lepeškomis vadina), 1 kg nedidelių apskritučių bulvyčių, 2 neperaugusias nedideles cukinijas (apie 20 cm ilgumo). Na, žalumos (svogūnų laiškų, petražolių, krapų) turiu savo darže.

Pirmiausia pasiruošiu įdarą – faršą - kaip jau rašiau recepte ,,Cukinijų skritinukai“. Nuplaunu, nuskutu plonai cukinijas ir šaukštu išskobiu laivelius. Juos truputį pabarstau druska, pipirais, kad įgautų skonį.

Nuskutu bulvytes. Jas šiek tiek pabarstau druska ar bulvyčių prieskoniais, pašlakstau aliejumi ir paskleidžiu į paruoštą skardą.

Į ,,laivelius“ šaukštu kemšu faršo įdarą ir dedu į kepimo popieriumi išklotą skardą. Jei orkaitė elektrinė, gerai kaista, pašaunu abi skardas – cukinijų ir bulvyčių - vienu metu. Kepu 45 min, 180 laipsnių temperatūroje. Baigiant kepti, ant cukinijų apibarstau tarkuoto fermentinio sūrio ir palaikau karštoje orkaitėje, kol išsilydo sūris (5 min.). O ir bulvytės atrodo labai gundančiai – gelsvai apskrudusios!

Kol kepė pagrindinis patiekalas, ruošiau voveraičių užpilą. Kuo mažiau mirkydama vandenyje, nuploviau voveraites. Mat, šie grybukai sugeria vandenį, dėl ko prastėja jų skonis. Kadangi mano voveraitės nedidukės, jų visai nepjaustau. Imu didesnę keptuvę ir neapvirtas, žalias iš karto pakepinu ant nedidelės kaitros (be jokių riebalų !), pamažu pamaišydama mentele, kol išsiskiria sultys (apie 15 min.). Pasklinda grybų nepakartojamas aromatas.

Kitoje keptuvėje aliejuje apkepinu smulkiai supjaustytą svogūno galvutę, lauro lapelį, kelis kvepiančiųjų pipirų žirnelius ir supilu ant voveraičių. Dar užberiu 1 v. š. miltų, 0,5 a. š druskos, truputį maltų juodųjų pipirų (daug prieskonių į voveraites netinka pridėti, nes nebejausime grybų tikrojo skonio), visą masę permaišau mentele, užpilu grietinėle (400 ml) ir dar pakaitinu pamažu maišydama apie 10 min.

Cukinijos ,,laivelius‘‘, paskrudusias bulvytes dedu į lėkštes, apipilu dieviškai kvepiančiu voveraičių užpilu, pridedu riekeles šviežiai rauginto agurkėlio, apibarstau svogūnų laiškų žaluma ir išdidžiai, kaip dera šeimininkei, nešu ant pietų stalo. Gardumėlis! Nenustebkit, kad neužilgo, pagal šeimos pageidavimą, teks vėl ruošti tą patį patiekalą.

Pateikė: Vitalija Jakubauskienė
Foto: Vitalijos Jakubauskienės
 

Reklama