NAUJIENOS

Braškinis pyragas – tortas


Miestas:
Vasara dovanoja gausybę uogų. Negali praleisti progos palepinti savo artimus žmones gaivaus skonio kepiniais su braškėmis, vyšniomis, mėlynėmis. Kai pomėgis pagaminti ką nors naujo tampa kasdieniniu malonumu, džiaugiasi visa šeima galimybe skanauti puikius patiekalus.

Prisiminiau kažkada keptą pyragą – tortą su braškėmis (galima ir su kitomis uogomis). Priskyniau kraitelę braškių (apie 700 g). Jas nuploviau po tekančiu vandeniu, paskleidžiau ant rankšluosčio, kad nudžiūtų. Tada nuimu lapelius, didesnes perpjaunu pusiau.

Ruošiu tešlą pagrindui. Į dubenį pilu persijotų aukščiausios kokybės miltų (250 g) su 1 a. š. kepimo miltelių, 25 g vanilinio cukraus, dedu kubeliais supjaustytą, kambario temperatūros sviestą (100 g), 5 v. š. grietinės, truputį smulkios druskos, 1 v. š. cukraus (galima ir be cukraus). Minkau rankomis. Minklė greitai tampa elastinga, vientisa, nelimpa prie rankų. Tada suformuoju tešlos plokščią gumulą, suvynioju į maistinę plėvelę ir trumpam (5 – 10 min.) dedu į šaldymo kamerą, kad šiek tiek pastingtų.

Kol tešla stingsta, ruošiu suflė užpilą. Sumušu 2 kiaušinius, įberiu trupučiuką druskos, pusę (ar kiek daugiau) stiklinės cukraus, 100 g miltų su 0,5 a. š. kepimo miltelių, įdedu 100 g grietinės ir viską gerai išplaku.

Kočioju pastingusią tešlą iki apskritimo – 7 mm storio (kepimo formos skersmens plius 2 cm). Labai lengva kočioti per maistinę plėvelę. Tokį tešlos blyną kloju į atidaromą formą (sieneles truputį patepu sviestu). Rankomis lipdau vienodo aukščio kraštelius (2 – 3 cm). 

Ant paruoštų uogų užberiu 1,5 v. š. krakmolo, jas atsargiai permaišau, kad apsivoliotų, ir lygiai paskleidžiu į tešlos ,,krepšelį‘‘. Dar šiek tiek paplakusi, supilu ant uogų užpilą. Atsargiai kelis kartus kresteliu, kad vienodai apsisemtų uogos ir pašaunu į orkaitę (180 C, 45 min.). 

Iškepusiam pyragui leidžiu atvėsti, ir tik tada atsargiai nuimu formos kraštus. Gelsvame ,,krepšyje‘‘ sustingusios suflė uogos. Atrodo nerealiai gundančiai. O skanumėlis –  kaipmat ištirpsta burnoje!

(Pyrago trapus, nesaldus pagrindas dera prie visokio įdaro: uogų, varškės ar net daržovių. Iš anksto išsikepus tokį ,, dubenį“, jį galima užpildyti uogomis su plaktos grietinės želatininiu plakiniu). Improvizuokit, mielosios šeimininkės!

Išbandė ir pateikė: Vitalija Jakubauskienė
Nuotraukos: Vitalijos Jakubauskienės
 
 

Reklama