NAUJIENOS

Artėja nauji mokslo metai: ką vaikai ras savo pietų dėžutėse

Kategorija:

Miestas:

Jau visai netrukus tėvai vėl išruoš savo vaikus į mokyklą. Vienas iš mažylių tėvus varginančių klausimų – ką dėti į vaikų užkandžių ar pietų dėžutę. Vaikų gydytojas gastroenterologas Vaidotas Urbonas pataria, ką geriausia suruošti vaikui į mokyklą. 

Bendrovės „Nestle Baltics“ atliktas tyrimas Baltijos šalyse rodo, kad Lietuvoje į mokyklas ir darželius užkandžius ar pietus nešasi vos 19 proc. vaikų. Pagrindinė priežastis, kodėl vaikams neruošiamas ir neįdedamas maistas iš namų, nurodoma ta, kad vaikai valgo švietimo įstaigos valgyklose.

Dažniausiai dėžutėje – sumuštiniai

Vis dėlto kas penktas vaikas išleidžiamas į mokyklą su užkandžių ar pietų dėžute. Kaip rodo apklausa, dažniausiai Lietuvos mokyklinukų užkandžių dėžutėje galima rasti sumuštinius (68 proc.), šviežių vaisių (66 proc.), dribsnių batonėlių (39 proc.). Beveik kas trečioje vaiko užkandžių dėžutėje – jogurtas (30 proc.) ar šviežios bandelės (27 proc.).

Kaimyninėse Latvijoje ir Estijoje taip pat įprasta vaikus maitinti švietimo įstaigos valgyklose. Latvijoje mokykloje valgo net 93 proc. vaikų, Estijoje – 95 proc.

Kai Lietuvos vaikų maisto dėžutėse dažniausiai galima rasti sumuštinių, latviai savo vaikams daugiausiai deda šviežių vaisių (77 proc.). Taip pat tarp populiaraus maisto dėžučių turinio –daržovės, sūris ar jogurtas. Estijos vaikų užkandžių dėžutėse dažniausiai galima taip pat rasti šviežių vaisių, sumuštinių, dribsnių batonėlių, bandelių bei daržovių.

Pusryčių ir pietų neužtenka

Vaikų gydytojas gastroenterologas V. Urbonas įspėja, kad jei vaikas pusryčius valgo labai anksti, o pietūs mokykloje – tik po vidurdienio, reikėtų vaikui į mokyklą suruošti užkandžių.

„Vaikai turėtų kas tris valandas kažką užkąsti. Todėl tarp pusryčių ir pietų vaikai turėtų turėti užkandį“, – kalba specialistas.

Pasak jo, laiku nepavalgius vaikui gali kilti skrandžio problemų ar ištikti nuotaikų svyravimai.

„Mokslininkų yra pastebėta, kad gliukozės atsargos greitai išsenka, o tai turi įtakos ir pažangumui. Todėl reguliarus maistas vaikui labai svarbus“, – pastebi V. Urbonas.

Kaip pataria vaikų gydytojas, kadangi šiltą maistą įdėti vaikui į mokyklą sudėtinga, pirmasis pasirinkimas turėtų būti daržovės: „Žinoma, vaisiai – taip pat yra pasirinkimas, bet jie gana saldūs ir kaloringi. Juos taip pat galima duoti vaikui į mokyklą, tačiau šalia vaisiaus turėtų būti ir daržovė“.

V. Urbonas pirmiausia rekomenduoja – morkas: jos gali būti ir tarkuotos, ir ne. Jei vaikas visiškai nevalgo šviežių morkų, galima šiek tiek užbarstyti cukraus ar patepti medumi. Specialistas įspėja, kad tai nėra labai geras sprendimas, bet geriau tokia morka – nei jokios. Taip pat galvojant apie vaikų užkandžius patariama nepamiršti ir kitų lietuviškų daržovių – pomidorų, agurkų.

Renkant vaisius, reikėtų būti atsargiems: esant tuščiam skrandžiui valgyti rūgščius produktus yra negerai, o būtent tokie yra obuoliai, citrusiniai vaisiai, kiviai ir daugelis uogų.

„Be to, nepamirškite vaisių gerai nuplauti. Ne dėl bakterijų, bet daugiau dėl cheminių priemaišų“, – įspėja gydytojas.

Vaikams į mokyklą sumuštinius ruošiantiems tėvams V. Urbonas patarė geriau rinktis bemielę duoną. Ant sumuštinio dėti varškės ar paprastą sūrį. Vis dėlto geriau būtų, kad sumuštinis ilgai vaiko kuprinėje neužsiliktų ir iki pietų būtų suvalgytas.

„Dar viena gera alternatyva – virtas kiaušinis. Tai labai geras užkandis. Jį lengva pašildyti – įdėjai su lukštu į karštą vandenį ir jis per kelias sekundes sušils“, – patarimais dalijasi specialistas.

Nepamirškite ir spalvų

Galvojant apie įvairovę vaikų maisto dėžutėje, viso pasaulio dietologai siūlo įvairiausių alternatyvų. Vienas iš nurodomų pasirinkimų – dribsnių batonėliai. Juose esantys pilnagrūdžiai javai suteikia ne tik vitaminų, bet ir mineralų, skaidulų.

Kaip rodo „Nestle Baltics“ tyrimas, dažniausiai Lietuvoje vaikams į mokyklą tėvai įdeda sumuštinių, tačiau dietologai teigia, kad jei vienintelis baltymų šaltinis – sumuštinis, tėvai daro klaidą. Tai gali išbalansuoti vaiko mitybą.

Dar vienas tinkantis pasirinkimas pietų dėžutės įvairovei galėtų būti pilnagrūdžių miltų tortilija su kalakutiena ir salotų lapais.

Paskutiniu metu lietuvių racione vis populiarėja humusas, pagamintas iš avinžirnių. Jis taip pat gali tapti užkandžių dėžutės sudedamąja dalimi. Avinžirniai – puikus ir sveikas baltymų šaltinis.

Kaip vieną pagrindinių vaikų pietų ir užkandžių dėžučių sudarymo klaidų, dietologai įvardija – neapgalvotus ir per didelius maisto kiekius. Geriausia, kad mažylių maistas būtų padalintas į kąsnio dydžio dalis, jog esant ne per ilgoms pertraukoms ar laikui užkąsti, jiems nekiltų problemų.

Atkreipkite dėmesį ir į maisto dėžutėje spalvas. Spalvotos, įdomiai supjaustytos morkytės gali sugundyti vaiką, net jei jis nėra pats didžiausias šios daržovės gerbėjas. Pasistenkite, kad kiekvienas vaiko kąsnis būtų maistingas ir naudingas jo organizmui.

Ugnė Karaliūnaitė


Vėtrungių kelias

Politikų žodis

Virginija Vingrienė

Virginija Vingrienė

Rimantė Šalaševičiūtė

Rimantė Šalaševičiūtė

Egidijus Vareikis

Egidijus Vareikis







100 metų Pakaunėje

100 metų Pakaunėje

Pirmoji šiais metais Kauno rajone 100 metų jubiliejų švenčia Marijona Juočienė. Nuo gimimo Kauno rajone gyvenanti moteris jau daugiau kaip 60 metų dienas leidžia miškų apsuptame Garanciškės kaime, Garliavos...

Reklama