Užsienio lietuviai varžėsi Lietuvių kalbos dienų viktorinoje
2021 m. Kovo mėn. 28 d.
Lietuvių kalbos dienų sostinė – apie kalbą, Ukmergės kraštą ir jo žmones
2021 m. Kovo mėn. 26 d.
Pyragas, kurio pagrindinis produktas kefyras, skanus, pigus ir greitai pagaminamas. Tereikia 350 ml kefyro, 3 kiaušinių, 200 g cukraus, 60 g sviesto, 1 a. š. kepimo miltelių, 1 a. š. vanilinio cukraus, 300 g kvietinių miltų ir 100 g kukurūzų miltų.
Sriubą valgo, sriubą giria... Klysta tie, kas iš savo valgiaraščio išbraukia sriubas. Nuo senų laikų įvairiose pasaulio virtuvėse populiarios sriubos. Sriuba yra lengvai organizmo pasisavinamas, maistingas valgis, lengvinantis virškinimą, skatinantis ...
Net ir stengiantis maitintis sveikatai palankiais patiekalais, būna dienų, kai norisi nusižengti visoms mitybos taisyklėms. Renginių organizatorė, radijo ir TV laidų vedėja Agnė Grigaliūnienė savo laidoje „Vis tiek kažkas gausis“ šįkart pasidalijo būtent ...
Skanūs ir greiti sviestiniai sausainiukai Velykų stalo puošmenai ir gomurio pamaloninimui. 300 g miltų sumaišyti su žiupsneliu druskos. 200 gramų minkšto sviesto su 100 g cukraus pudros išsukti kartu įmuštu ...
Didysis penktadienis. Kiekviena katalikė mąsto, kaip pasninkiškai pamaitinti šeimyną. Renkuosi jūrinę lydeką. Pirkdama atkreipiu dėmesį, kad nebūtų užsigulėjusi šaldiklyje, mėsa turi būti baltai raustelėjusi. Geriausia pirkti ...
Artėjant gražiausiai pavasario šventei pirmagimio laukimo nuotaikomis gyvenanti verslininkė, „Liu Patty“ desertinės įkūrėja Liucina Rimgailė džiaugiasi šiemet galinti ramiai pasiruošti tradicinį šventinį stalą, ...
Jau visai netrukus šventinius Velykų stalus nupuoš įvairiaspalviai margučiai ir kiaušinių patiekalai. Nors įsigydami kiaušinius įvertiname, ar dėžutėje nėra nei vieno sudužusio, ne visuomet atkreipiame dėmesį į tai, kokios rūšies ...
Velykos – jau visai ant nosies, o kartu su jomis ir amžinas klausimas – ką gardaus išsikepti šiemet? Nors Velykiniai kepiniai turi ypatingą reikšmę ant lietuvių stalo, tačiau šiemet Velykos bus kitokios, todėl metas išbandyti ir ...
Saldūs, minkštutėliai, mielėmis kildinti ir vanile arba džiovintais vaisiais gardinti – tokie yra kone visi Velykiniai kepiniai, kad ir kokiame pasaulio kraštelyje būtumėte. Pane di Pasqua Italijoje, Tsoureki Graikijoje ...
Prasidėjo Didžioji savaitė. Žinia, prieš Šventas Velykas verta vieną kitą dieną valgyti pasninko valgius. Tam tiks išbandyti silkutę kopūstų patale. Jau įprastas ,,patalų“ derinys su burokėliais, o štai su kopūstais – dar ...
Kartais reikia idėjos, bent jau man, ką pietums ar vakarienei patiekti. Ir tada idėja kyla skaitant naujienas. Dažniausiai dėmesį patraukia patiekalas, pagamintas iš namuose esamų produktų. Šįkart nutariau namiškius pamaloninti visiems gerai žinomu ...
Iš krabų lazdelių gaminama daugybė valgių. Krabų salotos – vienas patiekalas iš šimto, kurio kartais pasiilgstame. Tai labai paprastas, greitai pagaminamas valgis. Lygiomis dalimis imu krabų lazdelių, ilgagūžių palaidų ryžių, ...
Pavadinčiau saldumo bomba. Kai labai norisi saldaus, užtenka mažyčio gabalėlio ir jau esi apsalęs. Kekso ar kitą turimą formą, geriau, kad būtų keturkampė ar stačiakampė, iškloti kepimo popieriumi. Vieną indelį kondensuoto pieno ( ~400 ...
Jau reikia pabaigti žiemai kauptas atsargas. Sriuba dažniausiai būna improvizacija, bent jau mano virtuvėje. Kadangi dar buvo užsilikęs sviestinis moliūgas, gavosi puiki sriuba su pastarnoku ir brokoliu prieskoniu. Vieną vidutinio dydžio sviestinį ...
Burokėliai yra puikus svarbiausių vitaminų ir mineralų šaltinis. Juose yra Folio rūgšties, kuri yra svarbi DNR ir ląstelių sveikatai. Burokėliuose esantis vitaminas C – antioksidantas, vaidinantis svarbų vaidmenį gyjant žaizdoms ir užtikrina tinkamą ...
Savaitgalio pietums ruošiame sočius ir skanius karbonadus, gražiai vadinamus nugarinės muštiniais. Šeimos pietums reikia 1 kg mėsos(4 asmenims). Kad paruoštume skanų karbonadą, svarbu išsirinkti šviežią, kokybišką ...
Nereikės nei daug minkyti, nei daug kočioti tešlos, bet išsikepsite daug gražių spalvotų sausainukų. 100 g kambario temperatūros arba pašildyto sviesto išsukti iki purumo, įmušti vieną nedidelį kiaušinį, ...
Kepenys – ypatingai naudingas produktas. Jau senovės Egipte buvo gaminami įvairūs patiekalai iš kepenų. Ankstyvaisiais viduramžiais pastebėtos kepenų gydomosios savybės – liepta valgyti kepenėles sergantiems mažakraujyste, nusilpusiems žmonėms. Kepenyse ...
Besilaikantys lieknėjimo dietų peiks mano gundančius receptus. Na, jei esate sveiki ir neturite rizikos dėl cholesterolio ar padidėjusio cukraus, šis skanus paprastas valgis tikrai tiks. Nuskutu 6 vidutines bulves ir sutarkuoju burokine trintuve. Suplaku 2 kiaušinius ...
Atsiprašau kolegų kalbininkų už šio žodžio vartojimą. Manau, ,,lazankos“ – senas geras barbarizmas mūsų virtuvėje, suteikiantis net ypatingą prieskonį miltiniams skryliams. Miltinukus – keturkampius ar rombo formos – virdavo ...
Nuvalyti vieną vidutinio dydžio griežtį ir 4 vidutinio dydžio morkas. Daržoves sutarkuoti burokine tarka ir viską sudėti į puodą. Iki kaitros pakaitinti 200 ml pieno ir užpilti juo daržoves, įdėti 20 g sviesto, šaukštelį cukraus ir didelį žiupsnį druskos, puodą ...
Taip vadinu pyragą, kepamą su vyšniomis. Receptas nesudėtingas, o pyragas labai skanus ir gražus. Reikės 3 kiaušinių, 1 indelio kondensuoto pieno, 200 g 9 proc. grietinės, 0,5 stiklinės aliejaus, 400 g ,,Ekstra“ miltų. Kiaušinius su trupučiu ...
Kai reikia greitai paruošti užkandukus, praverčia gatavi ,,šaukšteliai“. Į juos galime dėti įvairiausius įdarus. Prieš ruošdama įdarą, į kiekvieną šaukštelį įtepu truputį majonzo, kad suminkštėtų.
Paprasti šie blynai tinkami kiaušiniams alergiškiems žmonėms ir gali būti ruošiami gluten free, paprastus miltus pakeičiant kukurūzų ar kitais mėgstamais gluten free miltais. Vietoj pieno galima naudoti augalinį ...
Pagaliau pavasaris! Pirmoji pavasario mano sriuba – šaltibarščiai. Žiemą lyg ir nepratę gaminti šaltų sriubų – užtenka, kad už lango šaltukas. Žinia, kiekviena gaspadinė turi savo šaltibarščių receptą. O aš ...
Jei užsimanėte žuvies pirštelių, juo galite namie labai greitai ir paprastai pasigaminti. Tam tinka bet kokia jūsų mėgstama žuvies filė, tik labai svarbu, kad joje nebūtų ašakų. Filė supjaustau vienodo dydžio juostelėmis, pamarinuoju su druską, pipirais ir ...
Saldūs varškės desertai patinka ir vaikams, ir suaugusiems. Varškės sūreliai, gaminami pramoniniu būdu, jau mūsų nebestebina. O štai namuose ne visi gaminame glaistytus varškinius desertukus – jie sveikesni ir visada švieži.
Buvau primiršusi šį lengvų ir labai skanių sausainių idėją. Gaminu dažniausiai dvigubą porciją, nes labai greit jie yra sunaikinami. Tešlą prieš kočiodama dalinu į kelias dalis, kad gautųsi įvairių skonių. 200 ...
Bulviniai blynai, bulvių plokštainis, bulviniai vėdarai, cepelinai – mėgstami ir jau įprasti patiekalai ant mūsų stalo. O ar bandėte kepti bulvių tarkius vištienos odelėse? Šie tarkių kepsneliai puikiai pakeičia bulvinius vėdarus. Turguje ...
Bene dažniausias mūsų virtuvės pietų patiekalas – kotletai. Gaminame juos iš visokios mėsos: kiaulienos, jautienos, vištienos, žvėrienos. Mano patikrinti kotletai iš kiaulienos ir vištienos faršo, dar vadinami naminiais arba mamos ...
Kai 2011-taisiais du jauni Lietuvos medikai išvyko atlikti internatūros į Aacheno universitetinę ligoninę Vokietijoje, abu aiškiai žinojo: vykstame mokytis ir tobulėti, o vėliau – būtinai grįšime. Tačiau užtruko beveik...
Balandžio 2 dieną Tauragės rajono savivaldybės taryba rinkosi į neeilinį posėdį, kuriame svarstė klausimą dėl Gintarės Rakauskienės paskyrimo į Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas. Tarybos pritarimu G. Rakauskienė...
Pakiršinyje gyvenanti Zosė Ridikienė rytoj švęs 100 metų jubiliejų. Šiandien ją, energingą, šviesaus proto, bendraujančią ir gyvenimo išmintį dalijančią, gražios ir garbingos sukakties proga pasveikino...
Všį „BUSK“
El. p.: manokrastas.busk@gmail.com
Tel. nr.: +370 688 29679
Všį "BUSK"
Tel. nr.: +370 688 29679 El. p. manokrastas.busk@gmail.com