Tikriems mėsos mėgėjams gražiai paruoštas jautienos, kiaulienos, ėrienos, veršienos ar paukštienos gabalas yra ne tik valgio centras, bet ir valgymo priežastis. Tokie gražiai paruošti mėsos gaminiai ant šventinio stalo džiugins kiekvieną.
Kas yra mėsa ir kuo ji naudinga
Mėsa yra gyvulio mėsa, kuri valgoma kaip maistas. Žmonės nuo priešistorinių laikų medžiojo, augino ir ieškojo gyvūnų mėsai. Neolito revoliucijos gyvenviečių įkūrimas leido prijaukinti tokius gyvūnus kaip vištos, avys, triušiai, kiaulės ir galvijai. Tai galiausiai paskatino juos naudoti mėsos gamybai pramoniniu mastu skerdyklose.
Mėsą daugiausia sudaro vanduo, baltymai ir riebalai. Ji valgoma neapdorota, bet paprastai valgoma išvirta ir pagardinta arba įvairiais būdais perdirbta. Neperdirbta mėsa suges arba supūs per kelias valandas ar dienas dėl bakterijų ir grybelių užkrėtimo ir suirimo.
Mėsa svarbi viso pasaulio maisto pramonei, ekonomikai ir kultūroms. Vis dėlto yra žmonių, kurie nusprendžia nevalgyti mėsos (vegetarai) ar jokių gyvūninės kilmės produktų (veganai) dėl tokių priežasčių, kaip skonio, etikos, aplinkosaugos, sveikatos problemų ar religinių mitybos taisyklių.
Nauda
Baltymas
Mėsoje ir paukštienoje esantys baltymai yra „visaverčiai“, nes juose yra visų sveikatai būtinų aminorūgščių. Gyvūniniai baltymai yra visaverčiai baltymai. Ir jie atsiranda natūraliai – nereikia baltymų miltelių.
Geležis
Mėsoje, žuvyje ir paukštienoje yra geležies, kuri padeda išvengti anemijos, nes organizmas šią geležį pasisavina geriau nei nehemo geležį, esančią augaliniame maiste, pavyzdžiui, daržovėse.
Biologiškai prieinama mityba
Mėsoje esančios maistinės medžiagos, įskaitant geležį ir cinką, paprastai lengviau pasisavinamos ir panaudojamos organizme.
Raumenų jėga ir priežiūra
Aukštos kokybės baltymai, pvz. Įrodyta, kad mėsa ir paukštiena užkerta kelią raumenų nykimui senstant veiksmingiau nei kiti baltyminiai maisto produktai.
Kaulų stiprumas.
Įrodyta, kad dietose be mėsos yra mažesnis kalcio, vitamino D, vitamino B-12, baltymų ir omega-3 riebalų rūgščių kiekis, kurie atlieka svarbų vaidmenį palaikant kaulų sveikatą.
Smegenų funkcija.
Gyvūninės kilmės produktai, pavyzdžiui, mėsa, yra vieninteliai natūralūs vitamino B12 šaltiniai, kurie skatina vaikų smegenų vystymąsi ir padeda tinkamai funkcionuoti nervų sistemai.
Širdies sveikata.
Naujausi įrodymai rodo, kad liesos mėsos baltymai gali padėti palaikyti sveiką širdies ir kraujagyslių funkciją.
Mėsos gaminius galite įsigyti ir internetu.