Vėl pavasaris budina žemę, ir išaušta taip lauktas Šv. Velykų rytas! Riedantys margučiai neša džiaugsmą į mūsų namus. O mamos skuba kepti pyragus…
Mano velykinis pyragas – paprastas, bet labai skanus. Kepu šeštadienio pavakarę. Išplaku 4 kiaušinius su 5 šaukštais cukraus. 20 g vanilinio cukraus ir sumaišau su 400 g 30 proc. grietinės, 0,5 stiklinės aliejaus. Gerai išsukusi, beriu persijotus ,,Ekstra“ miltus (300-400 g) su 2 a. š. kepimo miltelių. Tešlą suku, kol tampa vientisa, grietinės tirštumo masė.
Į tešlos masę dedu 3-4 v. š. savo gamybos apelsinų džemo, įlieju šaukštą citrinų sulčių ir įberiu nusausintų vyšnių iš uogienės (vietoje razinų dažniausiai naudoju savo virtas uogas). Tešlą dar kartą pamažu išsuku ir supilu į paruoštą formą (pateptą aliejumi ir pabarstytą miltais).
Pyragą kepu 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45 minutes. Pyragas gražiai iškyla, parusvėja, o jau kaip kvepia… Išjungusi orkaitę, truputį praveriu dureles. Išimu pyragą neskubėdama, po kelių minučių (kad nesukristų).
Per naktį velykinis atvėso, pailsėjo. Rytą aplieju šokoladiniu glaistu, ,,papudruoju" cukraus pudra ir papuošiu margučiais (fantazuoju).
Velykinis mamos pyragas jau puikuojasi ant šventinio stalo ir laukia linksmų vaikų ir anūkų, o gal ir netikėto svečio.
Joks pirktinis tortas neatstos mamos kepto trapaus, tirpstančio burnoje pyrago. Skanių velykinių vaišių!
Vija Jakub