Kiekvienas, ieškantis tikros gastronominės kavos skonių, turi suprasti kiekvienos rūšies kavos pupelių ypatumus. Yra daugiau nei 60 kavos rūšių, o Brazilijoje žinomiausios yra Arabika ir Robusta. Būtent šias dvi rūšis dažniausiai perkame parduotuvėse, geriame kavinėse ir ruošiame namuose.
Taigi, jei šios rūšies skrudintos kavos pupelės tokios svarbios mūsų kasdieniame gyvenime, svarbu kiekvieną iš jų šiek tiek geriau pažinti, kad pagerintumėte savo kavos ragavimo patirtį.
Kilmė ir auginimas
Abi rūšys yra kilusios iš Afrikos, tačiau Arabikos pupelės yra iš Etiopijos, o Robusta – iš Kongo ir Gvinėjos. Arabika pagamina tris ketvirtadalius pasaulio kavos, o Brazilija yra viena didžiausių pasaulio gamintojų.
Skirtumas auginimo požiūriu labai ryškus: Robusta kavos augalai yra atsparesni, auga mažesniame aukštyje ir užauga per trumpesnį laiką. Priešingai, Arabika turi būti auginama didesniame aukštyje, švelnesniame klimate ir reikalauja ypatingos priežiūros. Kuo aukščiau jos auginamos, tuo geresnė pupelių kokybė.
Pupelių forma
Tai yra subtilesnis skirtumas, kurį galite pamatyti atidžiai pažvelgę į pupeles. Arabikos kavos pupelės yra didesnės ir pailgesnės formos, „S“ formos linija padalytos į dvi dalis. Kita vertus, Robustos yra mažesnės ir labiau suapvalintos, o juos skirianti linija yra tiesi, o ne išlenkta.
Skonis ir aromatas
Puodelyje skirtumai taip pat labai akivaizdūs. Arabikos kavoje yra daugiau natūralių cukrų, todėl ji yra saldesnio skonio, glotni ir šiek tiek rūgšti. Kita vertus, Robusta yra kartaus ir ryškesnio skonio, idealiai tinka tiems, kurie vertina stipresnę ir intensyvesnę kavą.
Be to, Arabika yra aromatingesnė, su vaisių ar saldumo užuominomis, o Robusta – tankesnio aromato. Šia prasme kai kurios Robusta rūšys yra vertinamos espreso kavose, nes jos suteikia gilesnį aromatą ir tankesnį kremą.
Kofeino koncentracija
Robusta turi beveik dvigubai daugiau kofeino (2,2 %) nei Arabika (1,2 %) ir būtent dėl to yra laikoma stipriuoju gėrimu. Didesnė kofeino koncentracija Robusta daro ją atsparesnę pasėlių kenkėjams.
Visa tai žinant, jūsų galvoje gali kilti tik viena abejonė: kuri geriausia?
Negalime sakyti, kad viena yra geresnis už kitą, iš tikrųjų viskas priklausys nuo jūsų skonio. Visumoje, Arabika yra vertingesnė ir pripažinta dėl to, kad siūlo turtingesnę skonių ir aromatų patirtį.