Įsibėgėja vasaros šventės. Jei atsibodo kepti šašlykus, prisiminkime ypatingą patiekalą, kuris nustebins bičiulių būrelį. Marinuoju ir kepsiu orkaitėje pusę kalakuto.
O ta kalakuto ,,puselė“ – 3,5 kg! Kad mėsa būtų sultinga, minkšta ir ypatingo skonio, reikia pamarinuoti. Marinatas paprastas: 400 g majonezo, 1 v. š. druskos, pipirai, išspaustos 4 česnako skiltelės, truputis saldžiosios paprikos. Marinatu gerai įtrinu kalakutieną, ir ,uždengusi maistine plėvele, parai – dviem dedu į šaldytuvą.
Prieš kepdama po kūtinės ir šlaunies oda įtrinu gabalėliu sviesto (odelė lengvai pakeliama).
Kalakutą įkišu į kepimo ,,rankovę“ (vidinę ,,rankovės“ pusę pašlakstau augaliniu aliejumi).
3,5 kg kalakuto pusę kepu 3 valandas 190 C orkaitėje. Likus valandai apdėlioju obuoliukas, bulvytėmis (skardoje yra pribėgusio sultinio).
Ar tikrai iškepė mėsa, patikrinu įsmeigdama smaigą į storiausią krūtinėlės vietą. Jei lengvai duriasi ir sunkiasi rusvos iškepusios mėsos sultys – galima patiekti.

Keptą kalakutą patiekiame karštą – tuoj iš orkaitės. Garnyrui labai tinka saldrūgštis spanguolių padažas, marinuoti agurkėliai ar gaivios šviežių daržovių salotos. Keptas kalakutas – ypatingą vietą pelnęs ant šventinio stalo patiekalas. Skanaus!
Vija Jakub